Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie ukončila vyšetřování 27 HIV pozitivních mužů

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Pražská policie uzavřela kauzu 27 HIV pozitivních mužů, kteří čelili oznámení hygieniků za provozování nechráněného sexu. Trestný čin nespáchali.

Hygienická stanice hlavního města Prahy v lednu nahlásila policii celkem 30 homosexuálních mužů, kteří věděli, že jsou HIV pozitivní, a přesto se při sexu nechránili. Vyšlo to najevo tak, že se přišli léčit s kapavkou nebo syfilidou.

Policisté se zabývali 27 z těchto případů, přičemž tři muže postupně obvinili z šíření nakažlivé lidské nemoci. I u těchto obviněných ale nakonec od stíhání ustoupili.

Krok pražských hygieniků kritizovala jako profesní selhání Česká společnost AIDS a Evropská síť organizací na podporu lidí s HIV. Uvedli, že takový postup by mohl ohrozit prevenci a posílit stigma nemoci. Hygienická služba má ale povinnost hlásit nákazu.

Pokud pachatel trestného činu šíření nakažlivé lidské nemoci někomu způsobí těžkou újmu na zdraví, hrozí mu až osm let. Jestliže je nakažených obětí více než jedna, zvyšuje se horní hranice trestní sazby na 10 let.

Témata:  krimi pohlavní nemoci Praha

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy