Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump je herec a klaun. Těží pouze ze strachu lidí, stejně jako Zeman, burcuje Halík

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Praha – Český katolický kněz, filosof, sociolog a teolog Tomáš Halík se netají tím, že ho výsledky amerických prezidentských voleb znepokojují. Obává se, že si Američané nezvolili silného prezidenta, ale jen klauna. Poukazuje na to, že je nebývale oslabená a rozdělená nejen Amerika, ale i naše rodná země.

Halík se domnívá, že za oceánem prohrál rozum a zvítězily emoce. „Zvolení Donalda Trumpa prezidentem byl pro mne důvod k vážnému zamyšlení. Stejně jako při brexitu." uvedl Halík pro Český rozhlas Dvojku. „Stínový efekt drobení Evropy je dnes už lidem jasný. Ale ti, kteří tleskali Trumpovi, to nevidí. Naopak ho vítají," tvrdí kněz.

Varuje však, že ani nově zvolený prezident nemůže Spojené státy radikálně změnit. „V kampani hrál klauna, který v lidech čeří nespokojenost, naštvanost, strach. Na tom získal své body. A protože je to herec, bude schopný hrát i roli prezidenta," myslí si. Zároveň ale odmítá jeho rovnání s Ronaldem Reaganem.

Herec, který vedl USA v letech 1981 až 1989, se podle něj – na rozdíl od Trumpa – v kampani jako klaun nechoval. „Nebyl vulgární a taky, jak někdo spočítal, nepoužil ve svých tvrzeních až 80 % lží," myslí si. Američané podle něj v Trumpovi zřejmě hledali prezidenta, který udělá jejich zemi silnou. „Bojím se ale opaku. On USA oslabí," varuje Halík.

Odmítá také názory, že Trump vyhrál demokratické volby. „Vzpomeňte si, i Hitler zvítězil v demokratických volbách, stejně tak i u nás komunisté. Nestačí vůle většiny, aby se člověk sklonil. Je třeba našeho kritického uvažování," připomněl příklad z historie.

Problémy podle něj nemají jen v USA. Připomíná, že i Česká republika je rozdělena a oslabena. Poukazuje například na dění 28. října. Obrana demokratických principů se podle něj scvrkává jen na boj proti Hradu. „To, jak Miloš Zeman vystupuje, až neskutečně irituje mladé a vzdělané. Ale musíte to vidět v širším kontextu," tvrdí. Tato frustrace podle něj nepramení ze sociálních příčin. „Asi mají lidé potřeby, které pokryty nejsou, tím se musíme všichni zabývat," dodává.

„Všichni populisté jako Trump nebo Zeman čerpají z toho, co je ve společnosti nemocné. A ten, kdo podléhá strachu, stává se postupně zlým člověkem. Odpovědností politiků je ale strach rozpouštět. Ne z něj těžit," dodává ostře Halík.Halík se vůči Trumpovi negativně vymezoval už v minulých dnech. „Nepřekvapuje nás, že to byl nejprve Vladimír Putin, odchovanec KGB a jeho přiznaní a nepřiznaní spojenci v Evropě, pravicoví extrémisté typu Marie Le Pen a že na české politické scéně to jsou především ti, kteří spoléhají přesně na to, co světu předvedl Donald Trump – že cestou k politickému úspěchu může být systematické posilování toho, co je v lidech to nejhorší," myslí si Halík.

Témata:  Tomáš Halík Donald Trump

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy