Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z Česka odchází dalších 16 křesťanských uprchlíků, vyzvedli si pasy

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Praha - Dalších 16 uprchlíků z Iráku, kteří pobývali v Brně, se rozhodlo opustit Česko. Vyzvedli si od českých úřadů pasy. Uvedl to Nadační fond Generace 21.

Fond to dnes oznámil na svém webu. Další plány skupiny prý ale nezná. Podle serveru Novinky.cz se uprchlíci údajně chystají do Německa.

Vláda před týdnem program přesídlení iráckých křesťanů, díky němuž mělo v Česku najít nový domov 153 lidí, zrušila. Fond zatím do ČR přivezl 89 křesťanských uprchlíků. Jako první opustila ČR na začátku dubna skupina 25 lidí z Okrouhlíku u Jihlavy. Odjela do Německa. Německé úřady ji chtějí vrátit zpět do Česka. Před týdnem odletěla zpět do vlasti osmičlenná rodina z Brna. Důvodem byl stesk po domově.

"Potvrzujeme, že si dnes dalších 16 uprchlíků z Brna vyzvedlo od českých úřadů své cestovní doklady. Jejich další záměry neznáme," uvedl fond. Dodal, že neví, kde se skupina pohybuje. O zbývajících 40 uprchlíků se chce ale dál starat, a to minimálně po celý první rok jejich pobytu v ČR. Pobývají v Praze a v Soběšovicích na Frýdecko-Místecku.

Témata:  uprchlíci Česká republika

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy