reklama

Další členy by do rad nominovaly konkrétní nevládní organizace dané zákonem. Na hospodaření rozhlasu a televize by dohlížely nové správní rady. Předpokládá to poslanecká novela zákonů o Českém rozhlasu a České televizi, která mění postup obsazování rad těchto veřejnoprávních médií.

Cílem předlohy je posílit roli veřejnosti při kontrole vysílání veřejné služby a posílit taky jeho nezávislost, stojí ve zdůvodnění novely, kterou podala skupina poslanců z řad ČSSD, hnutí ANO, KDU-ČSL, klubu TOP 09 a Starostů a Úsvitu v čele s předsedou volebního výboru Martinem Komárkem (ANO). Autoři si od návrhu, kterou před dalším projednáváním v zákonodárných sborech posoudí vláda, slibují i zlepšení kontroly hospodaření rozhlasu a televize.

Nyní obsazuje devítičlennou Radu Českého rozhlasu a 15člennou Radu České televize Sněmovna. Dolní komora členy volí z kandidátů, které navrhují nestátní organizace. Předkladatelé ale hovoří o politické volbě, když se podle nich při výběru dávala přednost domluveným stranickým nominantům, které navrhla někdy i účelově založená sdružení.

Novela by podle předkladatelů dala významným politickým stranám možnost delegovat kandidáty průhledně. Další nominace by přicházely z 22 nevládních organizací vyjmenovaných v zákoně. Strany i organizace by navrhovaly vždy jednoho kandidáta. Sněmovní volba by zanikla. Nominanty by podle předlohy jmenoval do rad předseda Senátu, pokud by splnili zákonné podmínky. V krajním případě by mu kandidáta navrhovala horní komora.