reklama

Jak to většinou bývá?

Osamělá dívka se uprostřed noci vrací z večírku a jen pár metrů od ní číhá ve křoví zvrhlík. Přeprat slabou ženu pro něj není žádný problém. Takhle podle většiny lidí začíná typický případ znásilnění. Každý rok je u nás znásilněno více než sedm tisíc žen, lidé jsou přitom přesvědčeni, že takových případů je maximálně několik stovek.

Z výsledků průzkumu agentury Fokus vyplývá, že Češi nemají ani přibližnou představu o tom, jak znásilnění probíhá. Především si myslí, že nejčastěji je má na svědomí neznámý pachatel a že žena je za znásilnění spoluodpovědná. Realita je přitom úplně jiná.

Může za znásilnění minisukně?

Téměř polovina lidí se domnívá, že žena je za znásilnění zcela nebo částečně zodpovědná tím, že se chová koketně, je opilá, vyzývavě oblečená nebo neřekla jasné ne. Stejně tak si o znásilnění podle Čechů koleduje tím, pokud sama prochází opuštěným místem nebo se o ní ví, že měla mnoho partnerů.

Co se stává po znásilnění?

"9 z 10 případů znásilnění žena, která ho prodělala, vůbec nenahlásí. Ženy mají dojem, že pokud je znásilnil jejich známý nebo partner, nebude se případem nikdo zabývat. Často mají také obavu, že se na ně okolí bude dívat jako na spoluviníky, a že si za znásilnění vlastně můžou samy. Raději tak s tímto traumatem žijí bez toho, aby kontaktovaly policii, nebo alespoň odborníky, kteří nabízejí pomoc," vysvětluje Gabriela Bártová z Amnesty International ČR.

Z průzkumu přitom vyplynulo, že 91% lidí si myslí, že napadení nahlásí 20-50 % žen. Většina respondentů se mýlila také v posouzení toho, kdo nejčastěji násilí páchá. Převažuje totiž přesvědčení, že pachatelem bývá osoba, kterou oběť nezná. Ve skutečnosti je neznámá osoba pachatelem jen asi ve 20 % případů. Násilí většinou páchá partner, bývalý partner, příbuzný, kamarád, kolega apod.

Šokující statistiky

Se sexuálním násilím se alespoň jednou v životě setká až třetina žen. Na to upozorňuje kampaň Stop násilí na ženách, kterou Amnesty International spolu s Českou ženskou lobby a dalšími partnerskými organizacemi spustila letos v červnu. Vyzývá v něm Českou republiku k přijetí Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí. Česko je momentálně mezi posledními čtyřmi státy EU, které se k úmluvě zatím nepřipojily.