Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chránit hlavu státu či nikoliv? V rádiu to vřelo, padaly názory z obou stran

Stanislav Polčák
Stanislav Polčák
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Trestní postih za hanobení hlavy státu hýbe českou politikou. Podle některých poslanců je jho zavedení potřeba, jiní k tomu nevidí důvod. Komunisté tvrdí, že by takový zákon nebyl potřebný, kdyby k útokům na hlavu státu nedocházelo.

"Kdyby takové útoky na hlavu státu nebyly, tak by zákon ani potřeba nebyl," uvedl v pořadu Českého rozhlasu Pro a proti předseda Komunistické strany Čech a Moravy Vojtěch Filip.

Za zásadní posun považuje zejména přijetí zákona o státní službě, který zavedl trestně-právní ochranu úředníků. "Já si nemyslím, že by zákonodárci neměli reagovat na to, že společnost hrubne, že s v ní objevují tendence ke střetu, který není ostrý jen slovy, ale dokonce slovy nevybíravými. A jestliže je ve společnosti situace, která nahrává střetu, zákonodárci ji musí korigovat," dodal.

Proti zákonu se staví europoslanec Stanislav Polčák (STAN), který tvrdí, že takový zákon nepotřebujeme. "Nerozumím, proč by tak vágní formulace měla být součástí našeho právního řádu, když prezident republiky je už nyní chráněn jako každá jiná osoba... Mně to připadá jako omezení demokratické diskuze a návrat zpět do doby ochrany papalášů, jako to bylo dříve za komunistické republiky," varuje v Českém rozhlase.

"Úřední osoby jsou chráněny z hlediska výkonu funkce zákonem svěřené, ale prezident republiky není úředník, ale je to politik. Je tak více účasten politického dění, a s tím musí nést i vyšší míru veřejného zájmu," dodal.

Podle něj jde o omezení demokratické diskuze a krok zpět. "Není dobré aby prezident byl chráněn víc, než kterýkoli jiný občan. To se pak můžeme ptát, jestli třeba předseda vlády, ministři a další osoby také takto speciálně chráněni," tvrdí Polčák.

Témata:  Stanislav Polčák Vojtěch Filip prezident ČR

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy