Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uběhne rok od smrti bývalého premiéra Grosse. Vdova Šárka prozradila tajemství

Grossovi
Grossovi
Foto: Korzo

Praha - V sobotu to bude rok, co zemřel bývalý premiér Stanislav Gross (†45). Vdova Šárka se nyní svěřila s tím, že Gross, který podlehl amyotrofické laterální skleróze, žil o rok a půl déle, než měl.

Šárka přiznala, že si Grosse s dcerami připomíná každý den. "Zapalujeme svíčky a samozřejmě chodíme i na hřbitov. V sobotu se i společně s některými lidmi pomodlíme," řekla deníku Blesk s tím, že o něm často mluví a dívají se spolu na fotky.

Velmi jí prý pomohla víra, stejně tak jako bývalému premiéru. Ten ale podle Šárky přijal Boha mnohem dříve. "Myslím, že asi pět šest let před nemocí. Jsme rádi, že kolem nás jsou věřící lidé, kteří se mnou i se Standou mluvili a měli s námi úžasnou trpělivost," prozradila. 

Bývalý premiér zemřel na ALS. Podle Šárky poslal peníze na výzkum této nemoci a dokonce přežil sám sebe. "Standovi diagnostikovali tuto nemoc i s tím, jak dlouho může žít. Žil ještě o rok a půl déle. Nemyslím, že by to bylo nečekané," svěřila se.

Závěrem popřela, že by byl otráven, jak dříve spekulovala některá média. Podle ní tak není důvod, aby policie více prošetřovala jeho smrt.

Stanislav Gross byl nejmladším premiérem, kterého dosud Česká republika měla. Od roku dubna 2000 do léta 2004 byl ministrem vnitra ve vládách Miloše Zemana a Vladimíra Špidly, od roku 2001 také statutárním místopředsedou sociální demokracie.

Po neúspěchu ČSSD ve volbách do Evropského parlamentu v červnu 2004 a následném odstoupení premiéra Vladimíra Špidly, ho nahradil ve vedení strany i v čele vlády. V době nástupu do funkce mu bylo jen 34 let. Z funkce odstoupil 25. dubna 2005 po krizi způsobené kauzou kolem nejasností ve financích právě Stanislava Grosse.

Stanislav Gross vystudoval na SPŠ dopravní v Praze, před revolucí krátce pracoval jako elektromechanik – kandidát strojvedoucího v lokomotivním depu Praha – Vršovice. V letech 1993 až 1999 vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze; na FP Západočeské univerzity v Plzni získal titul JUDr. Na začátku devadesátých let stál v čele Mladých sociálních demokratů. Od roku 1992 byl poslancem nejprve České národní rady, posléze PS PČR za ČSSD.

Poprvé se oženil těsně po návratu z vojny na začátku 90. let, po půl roce však bylo manželství rozvedeno. Později se v médiích přiznal, že šlo o mladickou nerozvážnost. S druhou manželkou Šárkou měl bývalý politik dvě dcery, Denisu (* 1997) a Natálii (* 2002).

Témata:  Stanislav Gross

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy