Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Agrofert podal stížnost k ÚS ve sporu s polskou firmou PKN Orlen

Ústavní soud ČR
Ústavní soud ČR
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Brno - Ústavní soud obdržel stížnost od Agrofertu ve sporu s polskou firmou PKN Orlen, ve kterém jde o 20 miliard korun. Firma Andreje Babiše (ANO) se peněz domáhala jako odškodnění za údajné porušení dohod při privatizaci Unipetrolu, avšak neuspěla v arbitráži a následně ani u soudu.

Agrofert podal na PKN Orlen v souvislosti s privatizací Unipetrolu čtyři žaloby navazující na předchozí arbitráže. Uspěl podle dostupných informací jen s jednou z nich, když v roce 2009 soud nařídil Polákům zaplatit smluvní pokutu zhruba 2,45 miliardy.

Státní podíl v Unipetrolu původně v roce 2001 tehdejší menšinová vláda ČSSD v čele s nynějším prezidentem Milošem Zemanem nabídla Agrofertu. Babišovi se ale zdála cena 11,7 miliardy korun vysoká, a když stát nechtěl slevit, z privatizace nakonec sešlo.

Podíl posléze od státu koupil v roce 2004 za 14,7 miliardy polský podnik PKN Orlen. Úzce ale při privatizaci spolupracoval s Agrofertem, kterému prý za pomoc slíbil výhodně odprodat kontrolní podíly v dceřiných firmách Unipetrolu - Kaučuku, Agrobohemii, Aliachemu, Paramu a Chemopetrolu. Po privatizaci však PKN Orlen Agrofertu podíly neprodal.

Dovolání Agrofertu odmítl v létě Nejvyšší soud (NS). Nyní, s časovým odstupem, zveřejnil odůvodnění. Institut návrhu na zrušení rozhodčího nálezu nemůže podle stručného usnesení sloužit jako opravný prostředek proti rozhodčímu nálezu.

Témata:  Agrofert PKN Orlen Ústavní soud ČR

Aktuálně se děje

1. května 2024 21:22

USA uvalily nové sankce na Rusko a země, které mu pomáhají ve vojenském průmyslu - včetně Slovenska

Jedna z největších ruských leteckých společností Poběda (Pobyeda) se také stala terčem amerických protiruských sankcí.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy