Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kauza učitelky, která urážela a ponižovala studenty, je u konce. Dostala podmínku

Školní pomůcky
Školní pomůcky
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Brno - Kauza učitelky, která urážela a ponižovala třeťáky a čtvrťáky, končí podmíněným trestem. Dovolání kantorky odmítl před časem Nejvyšší soud (NS).

Okresní soud v Nymburce učitelku loni potrestal dvěma roky vězení s podmíněným odkladem na tři roky. Krajský soud v Praze v únoru verdikt zmírnil na půl roku s roční podmínkou. V dovolání učitelka uvedla, že se její jednání nedosahovalo intenzity zlého zacházení.

Třídní učitelka v jedné z poděbradských základních škol v letech 2011 až 2013 podle pravomocného verdiktu žáky urážela slovy "blbec, hajzlík, hlupák". Podle NS nelze její jednání omluvit tím, že dostala - podle svého tvrzení - "slabší třídu", se kterou měla problémy i předchozí učitelka.

"Její povinností bylo tyto případné psychické problémy neprohlubovat, k žákům přistupovat citlivě a zejména zachovávat potřebnou důstojnost v jednání s nimi," stojí v usnesení. Čin podle NS vykazuje všechny znaky týrání, zvlášť při vědomí, že učitelka se specializovala na práci se žáky s vývojovými poruchami učení.

Témata:  týrané děti učitelé školství

Aktuálně se děje

8. května 2024 8:20

Větší obchody dnes zůstávají zavřené. Na Den vítězství se vztahuje zákaz

Na středu připadly oba květnové státní svátky. Dnes je Den vítězství, kdy si v Česku připomínáme konec druhé světové války na evropském kontinentu. Jde také o jeden ze svátků, při nichž je zákonem upravena otevírací doba obchodů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy