Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Půta chce roční obměny hejtmanů v předsednictví asociace

Martin Půta /SLK/, předseda strany
Martin Půta /SLK/, předseda strany
Foto: martinputa.cz

Liberec - Liberecký hejtman Martin Půta (STAN) chce Asociaci krajů ČR odpolitizovat. Měla by se držet věcných témat, řekl dnes ČTK znovuzvolený liberecký hejtman.

Na nejbližším jednání asociace, které bude v prosinci, se chystá navrhnout také změny ve funkčním období předsedů. Střídat by se podle něj měli po roce a nikoli každé dva roky, jak je tomu nyní.

"Myslím, že situace je teď jiná než v minulých volebních obdobích. Neexistuje žádná dominantní politická strana, jejíž členové by byli hejtmani. Je tam v podstatě něco, čemu se dá říct remíza. Myslím, že by bylo rozumné toho využít k nějakému přenastavení asociace krajů," vysvětlil svůj návrh Půta. V minulosti se podle něj asociace vyjadřovala i k politickým otázkám, které by měl spíš řešit parlament nebo vláda.

Hejtmani by se ale podle Půty měli držet hlavně věcných témat. "Mohlo by k tomu přispět například to, že by se předseda asociace měnil každý rok. Teď máme ve stanovách změnu jednou za dva roky," řekl.

Kdyby hejtmani rotovali a předseda se měnil každý rok, funkci předsedy by to odosobnilo a nebyl by spojován s jedinou politickou stranou jako v minulosti, uvedl Půta. Navíc všichni, kdo mají ambici stát v čele asociace, by se tak mohli podle Půty postupně vystřídat.

Témata:  Martin Půta hejtmani

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.