Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko bude hostit debatu o migraci, delegaci povede Špidla

PhDr. Vladimír Špidla /ČSSD/, ředitel Odboru poradců a poradkyň předsedy vlády
PhDr. Vladimír Špidla /ČSSD/, ředitel Odboru poradců a poradkyň předsedy vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - V pondělí se v Praze uskuteční konference, na které budou experti debatovat o migrační krizi. Českou delegaci povede poradce premiéra Bohuslava Sobotky Vladimír Špidla (oba ČSSD), německou náměstek ministra zahraničí Michael Roth.

Obě strany se chtějí zaměřit zejména na výměnu zkušeností v oblasti začleňování migrantů do společnosti. "Současná zvýšená míra migračních toků do Evropy představuje velký úkol, pro jehož zvládnutí jsou třeba především kvalitní integrační programy," uvedlo české ministerstvo zahraničí.

Migrační krize vypukla v plné síle loni na podzim a cílem uprchlíků bylo zejména Německo. Loni tam dorazilo 890 tisíc migrantů. Po březnovém uzavření dohody mezi EU a Tureckem se počet příchozích přes Egejské moře snížil a letos Německo očekává 300 tisíc migrantů. Po uzavření takzvané balkánské trasy se však migranti vrátili na trasu ze severní Afriky do Itálie.

Česku se uprchlická vlna vyhýbá. Od loňského července do poloviny letošního listopadu zadrželi policisté v tuzemsku 3756 běženců.

Témata:  uprchlíci Vladimír Špidla Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy