Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda schválila změny ve veřejném opatrovnictví

Robert Pelikán
Robert Pelikán
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Obcím zatíženým veřejným opatrovnictvím nad lidmi s omezenou způsobilostí k právním úkonům by měla pomoct novela připravená ministerstvem spravedlnosti, kterou dnes podpořila vláda.

Změny umožňují přenos povinnosti na základě smlouvy na jinou obec. Normu nyní posoudí Parlament.

"Druhé důležité, co zákon zavádí, je, že poskytuje potřebný základ pro to, aby obce dostávaly na tuto činnost příspěvek, což dnes nedostávají a celkem nezbytně to potřebují, mají-li tu činnost vykonávat dobře," uvedl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Opatrovníci zastupují lidi s omezenou způsobilostí při jednáních s úřady nebo třeba při návštěvě lékaře. V případech, kdy nemůže být opatrovníkem příbuzný, musí tuto činnost vykonávat právnické osoby, nejčastěji obce. Svaz měst a obcí ČR si v minulosti stěžoval na to, že kolem zajištění péče panují nejasnosti, že ji obce hradí ze svého a že se některé malé obce, v nichž sídlí ústavy pro handicapované, musí starat o desítky chovanců. Podle odhadu svazu mají právnické subjekty na starosti téměř pětinu z opatrovaných, tedy zhruba 7000 lidí.

Ministerstvo spravedlnosti navrhuje, aby bylo možné přenést výkon opatrovnictví prostřednictvím veřejnoprávní smlouvy na jinou vhodnou obec, jestliže obec, kde opatrovaný bydlí, není schopna opatrovnictví zabezpečit. Obsah smlouvy z hlediska souladu s právními předpisy i veřejným zájmem bude posuzovat krajský úřad.

Témata:  vláda Robert Pelikán obce

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy