Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Projde zákon o střetu zájmů? ČSSD promluvila

38. sjezd České strany sociálně demokratické
38. sjezd České strany sociálně demokratické
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka trvá na tom, že je důležité schválit zákon o střetu zájmů, který upravuje mimo jiné podmínky pro podnikání členů vlády.

Podle posudku sněmovních legislativců, který dnes citovala média, návrh obsahuje chybu. Novelu nazývanou lex Babiš dnes odpoledne projedná na žádost vicepremiéra, předsedy hnutí ANO a majitele holdingu Agrofert Andreje Babiše koalice. Poslanci o něm budou rozhodovat příští úterý.

"My jako ČSSD s tím nemáme žádný problém, to znamená bez problémů si myslím, že se ten zákon může schválit v senátní nebo ve sněmovní verzi," uvedl Sobotka na dotaz týkající se možné chyby v zákoně. ČSSD podle něj nepožaduje žádné úpravy nebo změny zákona. "Nikdo z našich poslanců nebo senátorů nepodniká v médiích ani si nemyslím, že by se chystali," doplnil. Je podle něj důležité, aby zákon byl v každém případě schválen.

Podle právního rozboru, který by měli mít lídři koalice dnes k dispozici, obsahuje návrh normy i po schválení Senátem chybu, podle které nebude smět vlastnit média nejen člen vlády, což byl původní úmysl předkladatelů, ale také poslanci, senátoři a celá řada dalších veřejných funkcionářů.

Novelu vrátil Senát dolní komoře s odkladem účinnosti z ledna na září příštího roku. Norma má omezit podnikání ministrů. Některé části by měly vejít v platnost téměř ihned po schválení, a to i podle návrhu pozměněného Senátem.

Témata:  Bohuslav Sobotka Sociální demokracie (SOCDEM) Andrej Babiš

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy