Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Herman bude řešit platy a vepřín v Letech, rozhodl Sobotka

Daniel Herman
Daniel Herman
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) by se měl podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) ve zbytku volebního období soustředit na další růst platů pracovníků v kultuře, prosazení zákonů resortu, které jsou ve Sněmovně, či řešení situace kolem vepřína v Letech u Písku.

Premiér to řekl novinářům po dnešním bilančním jednání s Hermanem. Během schůzky došlo i na téma ministrova nedávného setkání s dalajlamou, Sobotka Hermanovi zopakoval, že se podle něj nemělo odehrát oficiálně na ministerstvu.

Sobotka ocenil ministerstvo za dosavadní růst platů. "Byl jsem informován, že se zvýšily zhruba o necelých 30 procent od roku 2013, tady je pozitivní posun," řekl Sobotka. Ocenil i definitivní zahájení rekonstrukce Národního muzea a další velké investiční akce resortu či navýšení peněz pro podporu kinematografie. Pozitivně hodnotil i čerpání peněz z evropských fondů.

Státní rozpočet na příští rok, který nyní projednávají poslanci, umožňuje podle Sobotky růst platů lidí v kultuře. "Jsou to lidé, kteří mají vysoké vzdělání a odbornost, ale výrazně nižší platy, než by tomu odpovídalo," řekl. Herman by měl prosadit předpisy, které už jsou ve Sněmovně, uvedl premiér. Zmínil zákon o rozhlasovém a televizním vysílání, autorský zákon a předpis o ochraně památkového fondu.

Chybí podle něj naopak dlouho očekávaný předpis o veřejnoprávní instituci v kultuře. Herman s ministrem pro lidská práva by měl také řešit výkup pozemků pod vepřínem v Letech u Písku, kde stál koncentrační tábor. Vláda na začátku listopadu rozhodla o zadání posudku na ocenění pozemků pod vepřínem.

Témata:  Daniel Herman Bohuslav Sobotka Ministerstvo kultury České republiky

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy