Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Politolog varuje: Robejškovi Realisté 20 procent voličů nezískají

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Politolog z Metropolitní univerzity Jan Outlý se domnívá, že strana Realisté, jejiž vytvoření dnes oznámil politolog Petr Robejšek, bude mít poměrně složitou práci. Nová partaj chce "lovit" mezi zklamanými voliči pravicových stran, jenže zde panuje značná konkurence.

Realisté mají být konzervativní stranou, která bude hájit rodinu, bezpečnost a národní zájmy. Podle Outlého je v Česku jistá část voličů, které tato témata oslovují. "Voličský potenciál tu je, to je evidentní. Na druhou stranu, subjektů, které se o tento voličský potenciál pokouší, je už teď hodně," uvedl.

Podle něj navíc netvoří takto zaměření voliči pětinu obyvatel Česka. "Dvacet procent mi připadá hodně, myslím, že tak silný ten potenciál není. Spíš bych řekl, že to je kolem deseti procent voličů," řekl.

"Pan Robejšek je známý třeba v politologických nebo v novinářských kruzích, ale není známý pro širokou veřejnost a nejsem si jistý, jestli v konkurenci podobně zaměřených stran může uspět," domnívá se Outlý.

"Robejškova strana by měla tři soupeře: Jak strany nacionalistického rázu, tak konzervativní euroskeptickou ODS, tak i širokopásmové hnutí ANO, a to už je poměrně těžký oříšek," uzavřel.

Témata:  Petr Robejšek volby Realisté

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 14:44

Hamás zvažuje izraelský protinávrh ohledně možného příměří v Pásmu Gazy

Palestinské militantní hnutí Hamás v sobotu nad ránem prohlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh ohledně možného příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy