Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Opozice útočí na Babiše, vyzývá ke zrušení EET

Petr Fiala řeční na 24. kongresu ODS
Petr Fiala řeční na 24. kongresu ODS
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - TOP 09 dnes vyzvala vládu, ať zastaví celý projekt elektronické evidence tržeb (EET). Dohady, které přinesly středeční návrhy ministra financí Andreje Babiše (ANO) na dílčí změny v EET, s sebou přinášejí podle opoziční strany chaos, před kterým během přijímání zákona o EET varovala.

ODS navrhne v Poslanecké sněmovně úplné zrušení systému, Starostové a nezávislí by z něj chtěli vyjmout drobné živnostníky.

Pokud kabinet urychleně nezastaví aplikaci zákona o EET, ponesou všichni tři vládní partneři podle TOP 09 odpovědnost za chaos a ukončení podnikání tisíců malých živnostníků. "Současný chaos, který vznikl kolem zavádění EET, vytváří situaci, před kterou jsme opakovaně varovali při projednávání zákona i po jeho přijetí," uvedla strana. Po vládě požaduje zastavení projektu.

Babiš ve středu koalici navrhl, že by z EET mohli být vyjmuti živnostníci, kteří mají daň stanovenou paušálem a roční příjmy do 250.000 korun. Další změna by se týkala webových obchodů, kde by se systém netýkal plateb kartou po internetu. Navrhnout by to chtěl v rámci daňového balíčku projednávaného Sněmovnou. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) kritizoval, že Babiš s návrhy přichází pouhý týden před startem EET, ale i způsob, jakým to udělal. Vládě má Babiš v pondělí předložit analýzu dopadů navrhovaných změn.

Předseda ODS Petr Fiala uvedl, že Babišovi s řešením problémů EET rád pomůže. "Do daňového balíčku navrhneme vlastní pozměňovací návrhy, kterými celý systém zrušíme. Jiná možnost není. Výjimky systém ještě zhorší. Zákony mají být přehledné a jednoduché," uvedl Fiala v tiskovém prohlášení. Ukázalo se podle něj, že ODS měla pravdu, když upozorňovala, že EET přinese problémy hlavně malým podnikatelům a živnostníkům.

Témata:  elektronická evidence tržeb Andrej Babiš Petr Fiala

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy