Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

SZPI varuje před jahodovým kompotem, může být nebezpečný

Obchody, ilustrační fotografie
Obchody, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje lidi před plesnivými jahodovými kompoty. Jde o výrobky, které se do Česka dováží z Egypta.

Plesnivé potraviny jsou zdraví nebezpečné, proto je nemají lidé jíst, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí SZPI Radoslav Pospícha

Konkrétně jde o kompot v konzervě s názvem Jahody v mírně sladkém nálevu o obsahu 410 gramů a s minimální trvanlivostí do 31. prosince letošního roku. Na trh kompot dodává pražská společnost Tohis.

Potravináři kompoty odebrali v provozovně společnosti v Praze v Olštýnské ulici. V konzervě bylo podle potravinářů možná na první pohled odhalit plíseň. „Proto jsme nařídili stažení daných šarží z oběhu a se společností zahájíme správní řízení o uložení pokuty," uvedl Pospíchal.

Kompot byl vyrobený pro německého dovozce OTTO Franck import. Inspekce prošetřuje další odběratelsko-dodavatelské vazby, aby zjistila, kde se mohly kompoty ještě prodávat.

Témata:  státní potravinářská inspekce potraviny

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy