Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při kontrole na tržnici SAPA objeven nechutný nález. V tajném skladu bylo 35 tun masa

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Inspektoři Státní veterinární správy odhalili za tento rok už čtvrtý ilegální sklad potravin v Praze. Objevili jej při kontrole v tržnici SAPA. Skrývalo se v něm neuvěřitelných 35 tun hluboce zmrazeného drůbežího masa a ryb. Provozovateli inspekce zakázala, aby maso uváděl do oběhu. Hrozí mu milionová pokuta.

Vyšetřování přitom ukázalo, že tento nelegální sklad zásoboval restaurace. " Živočišné produkty z neschváleného zařízení představují potenciální riziko pro jejich spotřebitele," varoval mluvčí Státní veterinární inspekce Petr Pejchal.

"Při provozování neschváleného skladu není zaručeno dodržování platné legislativy, zejména skladovacích podmínek, dodržování správné hygienické praxe a systémů založených na analýze nebezpečí či plnění požadavků na personál z hlediska odbornosti a zdravotního stavu," upozorňuje Pejchal na rizika.

Během letošního léta už inspektoři zakázali uvádět do oběhu 53 tun živočišných produktů, které pocházely ze čtveřice ilegálních skladů provozovaných po Praze. SVS upozorňuje, že všechny čtyři nelegální sklady provozovali cizinci.

Veterináři se na kontroly tržnice SAPA letos zaměřili víc než v předchozích letech a to díky podnětům od pražských policistů. Letos v tržnici provedla SVS osm kontrol a udělila pokuty ve výši 200 tisíc korun. "V některých případech správní řízení nejsou dosud uzavřena, dá se tedy předpokládat, že výsledná částka ještě vzroste," vysvětlil Pejchal.

Provozovateli objeveného nelegálního skladu hrozí pokuta až do výše jednoho milionu korun.

Témata:  vietnamské tržnice maso státní potravinářská inspekce

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy