Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU nám pomohla, bez ní bychom byli jako Ukrajina. Klaus se rozzuřil nad výrokem slovenské velvyslankyně

Václav Klaus
Václav Klaus
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Někdejší český prezident hojně jezdí po světě a přednáší. Ze svých cest většinou si většinou píše poznámky, které pak zveřejňuje na stránkách svého institutu. Jak sám přiznává, o kratších cestách běžně nepíše, přesto teď pravidlo porušil – velmi ho totiž vyprovokovala jediná věta.

Klaus vysvětluje, že byl pozván, abych přednesl výroční přednášku, kterou jednou ročně pořádá švýcarský Svaz zaměstnavatelů v oboru „barvy a laky". „Je to vznešená akce – kromě byznysmenů jsou tam i švýcarští politici, novináři a několik velvyslanců – tentokráte český, německý a slovenský, resp. slovenská. Obvyklá debata o Evropě," přibližuje situaci ekonom.

Netají se tím, že názory účastníků v diskusi k jeho vystoupení se velmi lišily. „Učebnicově politicky superkorektní německý velvyslanec (paní Merkelová by z něj měla radost) a naopak Evropu realisticky vidící vysoce postavený švýcarský generál (který přišel v uniformě). To by za komentář nestálo – snad jen „úžasný" výrok německého velvyslance, že v EU žádný demokratický deficit není, neboť všichni funkcionáři EU mají dvojí legitimitu – národní a evropskou. Píšu ale kvůli slovenské velvyslankyni, takové bruselské svazačce," uvádí Klaus.

To, že s jeho názory na EU zcela zásadně nesouhlasila, podle Klause není problém. Čekat se to podle něj dalo také proto, že léta pracovala v bruselských institucích. „Nemohu se ale smířit s jejím tvrzením, které si dovolila pronést v cizině, že nám EU strašně pomohla. Řekla, že bez EU bychom byli v takové situaci, v jaké je dnes Ukrajina. To považuji za strašlivou urážku," zlobí se český exprezident.

S tímto výrokem se prý musel ihned podělit se svými přáteli, kterým poslal SMS zprávu. „Ocituji jednu odpověď: 'Nad hloupostí takové argumentace zůstává rozum stát. Do EU jsme vstoupili v roce 2004 a těch předcházejících 15 svobodných let bylo nejšťastnějším obdobím. Neuznat to je opovrhování úsilí všech lidí. To by ve svobodné zemi muselo být na odvolání'," uvádí.

Reakce dalších příjemců zprávy prý byly podobné. „To je asi nějaká slovenská Monika Pajerová", „Je to další důkaz kiskovské atmosféry na Slovensku", „to je asi svět Vašáryové", „je to opovrhování vlastní zemí", „ poslal bych ji hrát divadlo na Majdan", a tak podobně..

Lidé jako slovenská velvyslankyně jsou podle něj asi nepoučitelní. „Ukazuje se, že manipulace EU propagandou je vysoce účinná. Mnoho lidí tomu asi opravdu věří. Neví, že je to propaganda. Spolu s paní Merkelovou si myslí, že jsou v EU média svobodná a že umožňují svobodnou výměnu názorů," domnívá se Klaus.

Ve chvíli, kdy tuto svou poznámku psal, prý přišla agenturní zpráva, že Angela Merkelová označila dění v Turecku za alarmující. „Podle ní 'boj proti terorismu neospravedlňuje omezení svobody tisku'. Myslím, že by se spíše měla věnovat svobodě tisku ve svém Německu. Německý velvyslanec výslovně řekl, že považuje svobodu médií v dnešním Německu za ukázkově dokonalou. Nevidím to tak, němečtí kritici německého politického establishmentu by o tom mohli vyprávět mnohé. Ostatně já také," dodal Klaus.

Témata:  Václav Klaus EU Slovensko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy