Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejdřív velké naděje, pak se změnil v diktátora. Sobotka komentuje smrt kubánského vůdce

Projev předsedy vlády Bohuslava Sobotky na Summitu k mírovým operacím OSN
Projev předsedy vlády Bohuslava Sobotky na Summitu k mírovým operacím OSN
Foto: Vláda.cz

Hradec Králové - Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) nejdřív Fidel Castro jako revolucionář ztělesňoval v lidech velké naděje, postupně se z něj ale stal diktátor. Prezident Miloš Zeman se zatím k úmrtí bývalého vůdce Kuby nevyjádřil.

Kuba se za Castrova vedení za studené války stala součástí někdejšího sovětského bloku, Castrův život byl hodně složitý a hodně bouřlivý, uvedl Sobotka. "Na druhou stranu byl do značné míry nezávislý z hlediska svého jednání a svého rozhodování," dodal.

Předseda KSČM Vojtěch Filip označil Fidela Castra za "bojovníka za svobodu kubánského lidu". Vyjádřil soustrast Castrově rodině a rovněž "kubánskému lidu a všem, jež na odkaz Fidela Castra nikdy nezapomenou".

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček řekl, že by se Zeman ke Castrově úmrtí mohl vyjádřit později během dne.

Vláda Fidela Castra na Kubě v datech:

1. ledna 1959 — Castrovi povstalci se chopili moci, diktátor Fulgencio Batista uprchl z ostrova.

červen 1960 — Kuba znárodnila Spojenými státy vlastněné ropné rafinérie poté, co odmítly zpracovávat sovětskou naftu; do října byly znárodněny prakticky všechny ostatní americké podniky.

říjen 1960 — Washington zakázal exportovat veškeré zboží na Kubu s výjimkou jídla a léků.

16. dubna 1961 - Castro vyhlásil Kubu socialistickým státem.

17. dubna 1961 - nepovedená invaze kubánských exulantů s podporou americké CIA v Zátoce sviní.

7. února 1962 - Washington zakázal veškerý kubánský import.

říjen 1962 - americká blokáda si vynutila odstranění sovětských jaderných raket z Kuby; americký prezident John F. Kennedy soukromě souhlasil, že nepodnikne invazi na Kubu.

duben 1980 - exodus z přístavu Mariel poté, co Kuba prohlásila, že může kdokoli odejít; z ostrova uprchlo zhruba 125.000 Kubánců.

srpen 1994 - Castro prohlásil, že nebude bránit Kubáncům v odchodu. Na moře se vydalo na 40.000 lidí, aby dopluli do Spojených států.

31. července 2006 - Fidel Castro oznámil, že podstoupil operaci a dočasně předal moc bratru Raúlovi.

19. února 2008 - Castro rezignoval coby kubánský prezident.

červenec 2010 - po letech v ústraní se Castro znovu začal objevovat na veřejnosti. Navštívil vědecký ústav, poskytl televizní rozhovor, hovořil s akademiky a dokonce se vypravil na delfíní představení do mořského akvária.

19. dubna 2011 - Raúl Castro vystřídal Fidela na postu prvního tajemníka komunistické strany. Jednalo se o poslední oficiální funkci, kterou Fidel Castro zastával.

19. dubna 2016 - Fidel Castro přednesl projev na rozloučenou na sedmém sjezdu kubánských komunistů. Prohlásil přitom: "Brzy budu jako všichni ostatní. Čas si přijde pro nás pro všechny, ale ideje kubánské revoluce přetrvají."

Témata:  Fidel Castro Bohuslav Sobotka Kuba

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy