Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Speciální sanitka v akci: Už třikrát zachraňovala život, naposledy nemluvněti

Záchranná služba, ilustrační fotografie
Záchranná služba, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Ostrava - Záchranáři v Moravskoslezské kraji už třikrát využili speciální sanitku určenou pro převoz vysoce infekčních pacientů. Naposledy v ní v pátek přepravovali nemocné nemluvně.

Záchranáři převáželi pětiměsíční dítě nakažené závažným infekčním onemocněním. "Přesto, že se nejednalo o žádnou exotickou chorobu, museli členové týmu využít ochranných obleků a dalšího vybavení, které mají k dispozici pro tyto případy," řekl mluvčí záchranářů Lukáš Humpl. Dodal, že vážně nemocného chlapečka převáželi z jednotky intenzivní péče Vítkovické nemocnice na Kliniku dětského infekčního lékařství v Brně.

Speciální vůz je určen právě k zásahu u pacientů s vysoce nakažlivými chorobami a u nemocných se selháním životních funkcí. Jde například o exotické choroby, jako jsou malárie či ebola. Vůz ale může být využit i u pacientů s tuberkulózou či agresivní formou jiné infekční choroby.

Jako první v Česku má totiž sanitka zcela oddělenou kabinu řidiče a ambulantní prostor. Vůz stál téměř šest milionů korun. Už dříve záchranáři vůz využili k přepravě cestovatele, který si z pobytu v Africe přivezl malárii.

"Uvnitř je vozidlo upraveno tak, aby v případě výjezdu k pacientovi s podezřením na vysoce nakažlivou nemoc bylo rychle připraveno a odstrojeno k co nejsnazší dekontaminaci a desinfekci. Všechny vnitřní prostory, včetně elektrických zásuvek, přístrojů a dalšího vybavení, jsou tedy vybaveny speciálním krytím proti průniku kapalin i prachu," popsal Humpl.

Témata:  Zdravotnická záchranná služba děti Moravskoslezský kraj

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 18:16

Peskov: Kyjev a Kreml se před dvěma lety dohodli na mírové smlouvě, pak ji Ukrajina zrušila

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy