Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Firmy bojují o brigádníky. Před Vánocemi může docházet ke zpoždění v doručování zboží

Firmy, ilustrační foto
Firmy, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Dnes máme první adventní neděli, což je neklamné znamení, že záčíná období vánočních nákupů. Firmy tradičně nabírají brigádníky, letos je ale situace na trhu práce kvůli nízké nezaměstnanosti špatná.

Předvánoční období se pojí se zvýšenou potřebou dočasných zaměstnanců do obchodu, aby firmy dokázaly čelit zvýšenému náporu zákazníků. Dočasné zaměstnávání využívají i firmy pro svá účetní oddělení.

"Nedostatek pracovníků panuje v roce 2016 napříč téměř všemi obory. Tento stav trvá i teď před Vánocemi, proto mnohé firmy plánují kratší nebo žádné odstávky, neboť dohánějí zakázky. A navíc vzniká velký požadavek po sezonních pracovnících," řekl ředitel poradenské firmy McROY Czech Tomáš Surka.

"Situace se s příchodem Vánoc až tolik nemění, nedostatek zaměstnanců přetrvává ve všech oborech," souhlasil šéf personální agentury Hays Ladislav Kučera. Nejvýrazněji se tradičně dotýká oborů, jako jsou výroba, strojírenství, IT, obchod a online marketing.

Po brigádnících je podle Surky největší poptávka v oblasti e-commerce, logistice, tiskárnách a potravinářství, v prosinci pak ještě navýší poptávky po nových zaměstnancích i obchodní řetězce. Toto ve spojení s velmi nízkou nezaměstnaností způsobuje, že je zájemců opravdu nedostatek, firmy tak často navyšují brigádnické mzdy. "V Praze nabízíme brigádnické pozice i za 160 Kč za hodinu," poznamenal.

Tradičně největší starosti mají firmy s nedostatkem brigádníků v předvánočním období. Například pro balíkové přepravní společnosti jde o nejvytíženější období v roce. "Přepravci se proto snaží zajistit si brigádníky s maximálním předstihem už od konce léta. Ale například naplnit stavy řidičů je prakticky nemožné," popsal ředitel internetové přepravní služby Zaslat.cz Miroslav Michalko.

Před Vánocemi proto může podle něj docházet ke zpoždění v doručování objednaného zboží.

Nedostatek lidí už ohrožuje expanzivní plány mnohých firem, firmy si navzájem v oblasti lidských zdrojů silně konkurují a čím dál častěji se snaží přitáhnout pracovní sílu i ze zahraničí.

Témata:  brigády firmy nezaměstnanost

Aktuálně se děje

2. května 2024 21:51

NATO je znepokojeno. Rusko provádí hybridní operace v členských zemích bloku

NATO je znepokojeno nedávnými škodlivými aktivitami, které Rusko v rámci hybridní války provádí na území členských států aliance, stojí ve čtvrtečním prohlášení. Konkrétně jmenována byla i Česká republika.  

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy