Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obchody a firmy před Vánocemi trápí nedostatek brigádníků, odměny rostou

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: DataLife

Praha - Firmy před blížícími se Vánocemi opět trápí nedostatek brigádníků, a to ve všech oborech. Tato situace vede k rychlému růstu odměn, které vzrostly meziročně o deset až 15 procent.

Jako každý rok se hledá hlavně personál do obchodů na pokladny, doplňování zboží a hostesky. Nejrychleji roste poptávka v internetovém prodeji, kde jsou mimořádně žádaní lidé na balení a expedici zboží.

"Již se objevuje poptávka po pracovnících do obchodu na posílení předvánočních prodejů, do administrativy nebo zadávání dat. S blížícím se koncem roku firmy hledají fakturanty či jinou výpomoc pro finanční oddělení firem. Hlavní nápor přijde v následujících dvou až třech týdnech," řekla ČTK šéfka marketingu agentury Hays Kristýna Králová.

"Poptávka po brigádnících na Vánoce letos opět vzrostla asi o desetinu," uvedl ředitel marketingu ManpowerGroup Jiří Halbrštát. Hlavní poptávka teprve přijde a bude obrovská, doplnil ředitel poradenské společnosti McROY Tomáš Surka. Největší zájem bude podle něj o pracovníky do potravinářství, logistiky, pohostinství a obchodů.

Většina firem je vzhledem k aktuálnímu stavu na trhu práce co do počtu pracovníků v minusových číslech, takže nabírají zaměstnance spíše na plný úvazek, upozornila marketingová ředitelka Grafton Recruitment Jitka Součková. Někde se místo brigádníků využívají přesčasy nebo poptávku pokryjí lidé z okolí nynějších pracovníků, třeba rodinní příslušníci.

Platy například v obchodě se na mnoha místech zvedaly letos podle Surky o desítky procent. "Čekáme, že se ještě navýší a objeví se zajímavé náborové příplatky a jiné benefity," podotkl.

Témata:  brigády obchody Vánoce

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy