Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidi s brigádou čekají změny. Tohle navrhuje ministerstvo práce a soc. věcí

Úřad práce
Úřad práce
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Přivýdělek formou brigády při hledání zaměstnání je populární činností, kterou si může každý uchazeč zaregistrovaný na Úřadu práce (ÚP) vydělat až polovinu minimální mzdy. Ministerstvo práce a sociálních věcí se ale chystá práci na dohodu u uchazečů o zaměstnání vedených v evidenci ÚP zrušit.

Ministerstvo práce a soc. věcí v rámci novely zákona o zaměstnanosti navrhuje omezení takzvaného nekolidujícího zaměstnání v souvislosti s dohodami o provedení práce (DPP). Resort server EuroZprávy.cz upozornil, že v novele zákona, kterou v současné době projednává vláda, je dokonce navrhováno úplné vypuštění možnosti vykonávat nekolidující zaměstnání na základě dohody o provedení práce.

"Zařazení a vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání nebude bránit výkon činnosti na základě pracovního nebo služebního poměru, pokud měsíční výdělek nepřesáhne polovinu minimální mzdy, nebo výkon činnosti na základě dohody o pracovní činnosti, pokud měsíční odměna nebo odměna připadající na 1 měsíc, za období, za které přísluší, nepřesáhne polovinu minimální mzdy, tj. v současné době částku 4 950 Kč. Existence pracovněprávního vztahu založeného dohodou o provedení práce bude překážkou pro zařazení a vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání," sdělila našemu serveru tisková mluvčí resortu Miluše Trefancová.

V praxi to znamená, že uchazeči o zaměstnání vedení v evidenci Úřadu práce nebudou mít v budoucnu možnost přivydělat si formou dohody o provedení práce. Vedení v evidenci ale podle vyjádření resortu nebude bránit výkonu činnosti na základě pracovního nebo služebního poměru, pokud tedy měsíční výdělek nepřesáhne polovinu minimální mzdy. Podobně budenadále možné si přivydělat formou dohody o pracovní činnosti.

Cílem návrhu je podle tiskové mluvčí zrušení možnosti vykonávat nekolidující zaměstnání na základě dohody o provedení práce a motivace uchazečů k hledání zaměstnání zakládajícího účast na nemocenském pojištění, které bude zdrojem příjmů pro zabezpečení jejich životních potřeb, aby dlouhodobě nezůstávali v evidenci. "Pokud jde o možný výkon nelegální práce, nadále budou probíhat kontroly ze strany inspekce práce," dodala pro EuroZprávy.cz Trefancová.

Pokud jde o výše zmíněné nekolidující zaměstnání uchazečů o zaměstnání ve formě výkonu činnosti na základě pracovního nebo služebního poměru, tedy dohody o pracovní činnosti, v tomto směru ke změnám nedochází a uchazeč o zaměstnání bude moci i nadále vykonávat nekolidující zaměstnání na základě těchto forem s výdělkem do 4 950 Kč. "O jiné formě tzv. nekolidujícího zaměstnání v současné době neuvažujeme," podotkla Trefancová.

Témata:  brigády Úřad práce

Aktuálně se děje

2. května 2024 20:24

Ministryni Langšádlovou má nahradit Tuleja. Fiala už se obrátil na Hrad

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy