Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

První adventní neděle je tu: Ve městech svítí vánoční stromy

Vánoce
Vánoce
Foto: Pixmac

Zlín/Liberec - Fanfáry trubačů a odpočítávání lidí od desíti do jedné dnes provázelo slavnostní rozsvěcení vánočního stromu ve Zlíně. Podobně to dnes ale vypadalo v řadě dalších měst.

Náměstí Míru ve Zlíně bylo zcela zaplněné, dobrou náladu navodil nejen vánoční punč a různé dobroty, ale také vystoupení houslisty Pavla Šporcla.

Rozsvěcení stromu na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti předcházel v pátek videomapping, který mimo jiné připomněl, že město si příští rok připomene 760 let od svého založení.

Vánoční strom zkrášluje již také centrum Rožnova pod Radhoštěm. "Dvanáctimetrovou jedli věnovali městu pan Antonín Pavelka s dcerou Petrou Šebestovou z Tylovic. Součástí náměstí bude po dobu adventu také takzvaný Betlém karpatského lidu, který město vyrobilo v roce 2014 díky projektu Tradice bez hranic," uvedl mluvčí radnice Tomáš Gross.

V Kroměříži září strom od čtvrtka, město letos připravilo i Advent na radnici, a to od 12. do 17. prosince. Ve Vsetíně se vánoční stromy rozsvítí 2. prosince, kdy se bude konat Mikulášský den. Nejdříve se rozsvítí strom na náměstí Svobody, poté hlavní vánoční strom na Dolním náměstí.

Rozsvícení vánočního stromu dnes zaplnilo náměstí před radnicí v Liberci. Přišly zejména rodiny s dětmi, obdivovat mohly novou výzdobu. Po zhruba 20 letech je v centru stotisícového města také nová světelná výzdoba nazvaná zimní pohádka. Radnice za ní dala přes milion korun.

Liberecký smrk je vysoký 14,5 metru, je na něm 7500 světélek, 30 ozdob vytvořených dětmi z 28 základních a mateřských škol a 21 hvězd z Ochranova, saského města založeného českými protestanty v 18. století. Na špičce smrku se tyčí sedmdesáticentimetrová ochranovská hvězdice s 25 paprsky. Při rozsvícení stromku bylo na náměstí otevřeno tradičně jen několik stánků, trhy začnou až 1. prosince. V Libereckém kraji jsou ty v Liberci nejdelší, potrvají do 23. prosince.

Témata:  Zlín Liberec Vánoce

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy