Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Majitel Likérky Drak tvrdí, že zisky z nelegálního lihu šly Březinovým

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Zlín - Krajský soud ve Zlíně začal dnes projednávat další část obchodování s nelegálním lihem pocházejícím od podnikatele Radka Březiny. Obžalobě čelí sedm lidí spojených s Likérkou Drak z Chvalčova na Kroměřížsku v čele s jejím majitelem Pavlem Čanigou. Škoda způsobená státu byla vyčíslena na 1,29 miliardy korun. Čaniga u soudu výrobu alkoholu z nezdaněného lihu přiznal.

Veškeré zisky ale podle něj inkasoval Radek Březina a jeho bratr Tomáš. V hlavní větvi kauzy lihové mafie bylo loni v prosinci nepravomocně odsouzeno osm lidí včetně bratrů Březinových.

Čaniga tvrdil, že byl jednatelem likérky, ale bez pravomocí. Prý pouze chodil po úřadech, a to po předchozích instrukcích od Březinových. O výrobě podle Čanigy rozhodoval Tomáš Březina, který podle něj určil, kolik alkoholu se prodá oficiálně a kolik bez daně.

"Peníze se dávaly Tomášovi, někdy Radkovi," uvedl Čaniga. V likérce prý zůstaly jen peníze nutné na provoz, zaměstnanci včetně Čanigy prý byli placeni od hodiny. "Někdy jsme dostali odměny, horentní zisky jsme z toho ale neměli," dodal Čaniga s tím, že měl 20.000 až 30.000 korun. Líh se skladoval v tajných nádržích, vozil se z Březinovy firmy Morávia-Chem.

Podle státního zástupce Roberta Henzela škoda na daních v letech 2003 až 2012 dosáhla nejméně 1,29 miliardy korun. V Likérce Drak se podle něj zpracovalo nejméně přes pět milionů litrů nezdaněného lihu, za léta 2011 a 2012 se navíc jeho přesné množství nepodařilo zjistit. Čaniga ale obžalobou uvedené množství označil za nesmysl. Podle něj se zmíněné množství alkoholu na linkách ve Chvalčově nemohlo vyrobit.

 

Témata:  Radek Březina kauza lihová mafie soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy