Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš předloží změny v EET jako řadový poslanec

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Sociální demokraté nepředpokládají, že by ve Sněmovně podpořili při hlasování návrhy na změny v elektronické evidenci tržeb (EET) předložené ministrem financí Andrejem Babišem (ANO).

Vláda dnes k návrhům nepřijala žádné usnesení, Babiš je brání a ve Sněmovně je předloží jako poslanec ve formě pozměňovacího návrhu. Podle dodavatelů pokladen potřebných pro EET toto zařízení dosud nemá až 30 procent podnikatelů, kteří mají tržby takto evidovat od 1. prosince.

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci po jednání vlády uvedl, že jeho strana EET dál podporuje, nechce ale v ní výjimky a nerovnosti. "Návrh nemá naši důvěru," řekl premiér ke změnám navrženým Babišem minulý týden na koaliční radě. Podle nich by z evidence tržeb mohli být vyjmuti živnostníci, kteří mají daň stanovenou paušálem a roční podnikatelské příjmy do 250.000 korun, a také platby kartou prostřednictvím internetu v e-shopech.

"ČSSD nechce připustit, aby se z EET stal trhací kalendář. Pokládáme za chybu otevírat další a další možnosti, jak se EET vyhnout, neboť to popírá původní smysl zákona - narovnat podnikatelské prostředí," uvedl dále Sobotka.

Témata:  elektronická evidence tržeb Sociální demokracie (SOCDEM) Andrej Babiš

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy