Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svobodní chtějí zvýšit daňovou slevu o 1000 korun

Strana svobodných občanů svolala demonstraci proti povinným kvótám na přerozdělování uprchlíků
Strana svobodných občanů svolala demonstraci proti povinným kvótám na přerozdělování uprchlíků
Foto: Jakub Hněvkovský / INCORP images

Praha - Strana svobodných navrhuje sloučit odvody daně z příjmů fyzických osob s jejich odvodem na sociální pojištění. Současně strana chce zvýšit základní daňovou slevu na poplatníka o 1000 korun měsíčně.

Daňovým poplatníkům z řad zaměstnanců i živnostníků by tak zůstalo měsíčně o tisíc korun a ubyla by jim práce s vyplňováním formulářů. Výpadek příjmů státního rozpočtu chce nahradit rušením úřadů a dotací. Plán daňových změn dnes novinářům představili předseda strany Petr Mach a zlínský krajský zastupitel Tomáš Pajonk.

"První dobrá věc je, že daňový poplatník a státní správa ušetří na přebujelé byrokracii," řekl Mach. "Místo dvou armád výběrčích daní a odvodů bude státu stačit jedna. Místo dvou formulářů bude stačit jeden. Místo dvou plateb bude stačit jedna," popsal.

Druhým přínosem podle něj bude omezení "nespravedlivých dotací" do ekonomiky, které pokřivují trh. Ekonomika tak podle něj poroste rychleji. "V neposlední řadě lidem zůstane navíc 1000 korun měsíčně a zvýší se tak jejich životní úroveň," dodal.

Zaměstnanec odvádí nyní ze své hrubé mzdy 6,5 procenta na sociální pojištění a 15 procent na dani z příjmu ze superhrubé mzdy, tedy mzdy navýšené o odvody zaměstnavatele na zdravotní a sociální pojištění. V přepočtu na hrubou mzdu činí daň o 20,1 procenta, proto spolu se sociálním pojistným navrhují Svobodní kombinovanou sazbu odvodu 26,6 procenta z hrubé mzdy. Na straně zaměstnavatele by se odvody neměnily. Daňová sleva na poplatníka by se zvýšila z dnešních 2070 na 3070 Kč měsíčně.

 

Témata:  Strana svobodných občanů Petr Mach daně

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 14:39

V Česku se potvrdily stovky nových případů černého kašle

V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v pondělí. Celkem se od začátku letošního roku potvrdilo téměř 7900 případů onemocnění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy