Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kauza změn v EET pokračuje. Lidovci předloží vlastní návrh

Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vládní KDU-ČSL předloží ve Sněmovně vlastní návrh změn v elektronické evidenci tržeb (EET), měli by být vyňati všichni plátci paušální daně, prodejci na farmářských trzích a "ti, kteří si pouze přivydělávají". KSČM ve Sněmovně nepodpoří změny v EET, se kterými minulý týden přišel ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Systém by se měl podle lidovců vztahovat jen na poplatníky s obratem nad 414.000 korun. "Pokud uplatňují paušál a slevu na poplatníka, stejně neplatí žádnou daň, pak nemá ani smysl, aby měli EET," vysvětlil šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek navrhovanou hranici.

Návrhy podle Bělobrádka tvoří logický celek. Potom, co Babiš přišel s vlastními návrhy změn, podle lidovců neplatí argument, že nejsou v zákoně možné žádné výjimky. Vynětí e-shopů a těch, kteří se přihlásí k daňovému paušálu 250.000 korun, jak navrhuje ministr financí, podle KDU-ČSL není dostačující. Nezabrání zániku podnikání v malých obcích.

"Navrhneme také, aby vyloučeni byli všichni pláci paušální daně, ne pouze ti, kteří mají 250.000 korun obrat," uvedl Bělobrádek. S tímto podle něj nesouhlasí ministerstvo financí, protože pokud by o vynětí požádali všichni, zahltilo by to finanční správu. O této možnosti jsou lidovci ještě připraveni jednat.

"Chceme, aby se platily daně, aby se přiznávaly daně, a zároveň nechceme ničit ty podnikatele a živnostníky, u nichž daňové úniky nehrozí, protože už podle platných zákonů daň buď legálně neplatí, nebo si vydělávají pouze příležitostně, případně jsou v jiném režimu, jako je například paušální daň. Pro tyto skupiny obyvatel je to pouze komplikací," vysvětlil návrhy Bělobrádek.

Předseda KSČM Vojtěch Filip novinářům řekl, že Babiš svým postupem způsobil chaos. "Podle mého soudu není možné, aby špatnou práci úřadu, který řídí, přenášel na Poslaneckou sněmovnu," řekl.

Šéf poslaneckého klubu strany Pavel Kováčik uvedl, že KSČM myšlenku EET považuje za pozitivní, protože šedé ekonomice chce bránit všemi efektivními způsoby. "Evidentně to provedení není až úplně brilantní," řekl. Podle poslanců strany je třeba předpis nějakou dobu nechat účinkovat.

Témata:  elektronická evidence tržeb Pavel Bělobrádek KSČM

Související

Aktuálně se děje

21. září 2024 15:05

Kde rostou houby? Přinášíme aktuální mapy pro rok 2024

Češi jsou národem houbařů. Rok co rok tisíce lidí vyráží do lesa a snaží se pátrat po těchto chutných lahůdkách. Mnohdy mají svá oblíbená místa, na která se rok co rok vracejí. Někteří ale využívají moderních technologií a inspirují se na internetu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy