Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mladík dostal za vraždu v brněnském arboretu 18 let vězení

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Brno - Radúz Šafránek (23) dostal 18 let vězení za březnovou vraždu studentky v brněnském arboretu. Usvědčila ho řada důkazů, vyplývá z verdiktu Krajského soudu v Brně.

S ženou (†24) se měl Šafránek v arboretu sejít, aby si vyříkali důvody rozchodu. Policie ho zadržela den po činu.

Obžalovaného usvědčují především kamerové záznamy, pachová stopa, kapesník, na kterém je dívčina i Šafránkova krev, a také plastový obal na nůž z místa činu, řekla státní zástupkyně Eva Žďárská. Na obalu je Šafránkova DNA. Nůž, kterým byla dívka zavražděna, ani její kabelka s osobními věcmi, se nenašly.

Jak uvedl předseda senátu Petr Jirsa, obžaloba soudu dodala pouze nepřímé důkazy. Vyplývaly částečně ze svědeckých výpovědí, z vyjádření odborníků a z věcí, které byly nalezeny na místě činu. Podstatné podle něj byly i kamerové záznamy a časová osa vraždy.

"Ten čin jsem nespáchal, v arboretu jsem nebyl," uvedl už dříve Šafránek. V přípravném řízení vypovídal, že to odpoledne byl na túře někde po Brně.

Podle znaleckých posudků obžalovaný trpí narcistickou poruchou osobnosti a vykazoval sklony k sebepoškozování a myšlenky na sebevraždu. Nůž, kterým byla poškozená zavražděna, se nenašel.

Podle záznamu z kamery zachycující lávku v arboretu nejdříve přišel krátce po 15:30 muž v černé bundě a v modrých džínách, o chvíli později dva zahraniční studenti následovaní ženou, která se stala obětí vraždy. Studenti při následné policejní rekongnici Šafránka nedokázali jednoznačně určit. Na záběrech z kamery ho ale poznali známí a kamarádi.

Témata:  vražda Brno soudy

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 12:40

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště v rámci rozsáhlého útoku, který Kyjev podnikl v noci na sobotu, uvedl podle AFP zdroj z prostředí tamního resortu obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy