Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Opatrovnické soudy musí podle ÚS rozhodovat v zájmu dítěte

Ústavní soud ČR
Ústavní soud ČR
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Brno - Opatrovnické soudy musí rozhodovat v zájmu dítěte. V novém nálezu to uvedl Ústavní soud (ÚS).

Vyhověl stížnosti otce, po kterém stát vymáhal výživné za období, kdy měl jeho dceru v péči jako pěstoun její zletilý bratr. Otec ale finančně přispíval na dceřiny potřeby přímo jejímu bratrovi a podle svých možností se o ni sám staral.

Soudy podle dnešního nálezu rozhodly spíše podle právního než faktického stavu a nezohlednily rozsah, v jakém otec dceři reálně pomáhal. "Stěžovateli jako otci dítěte nelze v žádném případě klást k tíži jeho legitimní snahu jednat v zájmu dítěte a - v situaci, kdy bylo svěřeno do pěstounské péče - o ně osobně pečovat tak, aby vytvořil co nejlepší podmínky pro jeho převzetí do své osobní péče," stojí v nálezu soudkyně zpravodajky Kateřiny Šimáčkové.

Pisatel stížnosti je otcem nezletilé dívky, kterou soudy po smrti matky svěřily do pěstounské péče jejího bratra. Před smrtí matky se totiž s otcem stýkala jen málo, jeho rodinu neznala. Postupně se ale jejich kontakty a vazby rozšiřovaly a od září 2015 je trvale v otcově péči.

Po dobu, kdy se o dívku staral bratr, měla nárok na příspěvek na úhradu potřeb vyplácený úřadem práce k rukám pěstouna. Úřad se proto domáhal toho, aby soudy stanovily otci dítěte povinnost platit výživné.

Témata:  Ústavní soud ČR rodina děti

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy