reklama

"Ukazuje se, že všechno, před čím jsme varovali, se naplňuje," prohlásil na tiskové konferenci ve Sněmovně předseda strany Petr Fiala. Spolu s ekonomickým odborníkem strany Janem Skopečkem a předsedou poslaneckého klubu Zbyňkem Stanjurou vystavili před novináři účtenku s náklady daňovým poplatníků na EET s částkou 3,87 miliardy korun.

Na účtence stojí "Ministerstvo financí, Čapí hnízdo 1, Olbramovice". Nejvyšší položku, tři miliardy korun, na ní představují náklady na pořízení pokladen pro podnikatele. Podle Skopečka jde o drahý a neefektivní systém.

"Spousta restaurací zdražuje, stovky hospod musely ukončit svoji činnost," prohlásil Fiala. Poslední navrhované změny ze strany ministra financí Andreje Babiše (ANO) podle něj ukazují, že projekt není dobře připraven.

Bezproblémový chod EET ráno potvrzovaly hotely a restaurace. Evidence tržeb ale přiměla řadu menších hospůdek v obcích skončit. Nejvýše položená provozovna v zemi Česká poštovna na Sněžce měla dnes na protest proti EET zavřeno. Běžná provozní doba poštovny je denně od 10:00 do 16:00.

"Jsme solidární s ostatními hospodskými, proto jsme dnes zavřeli. Se zavedením EET nesouhlasíme," řekl majitel poštovny Milan Blaha. Konkrétně na poštovně má obavu z pomalého internetu, kvůli kterému by se mohly tvořit velké fronty. "Odezva internetu tam je někdy i několik minut. Čím více je na Sněžce turistů připojených na internet, tím je internet pomalejší. Na jednoho zákazníka v hlavní sezoně při návalu přitom mám jen 30 sekund," uvedl Blaha.

Na zavedení EET se Česká poštovna připravuje, turistům chce stále nabízet suvenýry, občerstvení a další služby jako dosud. Náklady na zavedení EET na poštovně Blaha odhadl na přibližně 50.000 korun. Velmi obtížné podle něj bude také sehnat na sezonu brigádníky. "Brigádníci zodpovědnost, že špatně vydají účtenku a bude hrozit sankce, na sebe nevezmou. Už mám ohlasy od těch, co pro nás pracovali, že mě odmítli," posteskl si.