reklama

Podle Zemana prezidenti jednali o mezinárodní situaci, rostoucím riziku islámského terorismu i o bilaterálních vztazích. Mluvili spolu i o ekonomické spolupráci. Zeman poznamenal, že Tádžikistán má v hydroenergetice nevyužitý potenciál. Na rozvoji této oblasti by podle něj mohly profitovat například české firmy Patos nebo Energo-Pro.

Rachmon Česko označil za důležitého partnera v Evropě. "Máme široké možnosti vzájemné spolupráce," poznamenal. Země by podle něj mohly spolupracovat v ekonomice, obchodě, investicích, vzdělávání, turistice nebo bezpečnosti. Prezidenti podle něj mluvili i o rozvoji spolupráce v soukromém sektoru.

Na závěr Rachmonovy návštěvy na Pražském hradě byla za přítomnosti obou prezidentů podepsána dohoda o leteckých službách, kterou podepsal ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) a tádžický ministr zahraničí Sirodžidin Aslov. "Dnes podepsaná dohoda je důležitá v tom, že dá civilnímu letectví jasný právní rámec a umožní dopravcům, kteří o to budou mít zájem, bez problému zahájit provoz. Postupně se snažíme tyto dohody uzavírat i s dalšími středoasijskými státy, kde jsme je dosud neměly," sdělil mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Zeman se setkal s vládcem středoasijského Tádžikistánu v roce 2014 při cestě do střední Asie, i tehdy spolu mluvili o islámském terorismu.

Rachmon byl prezidentem zvolen v roce 1994 a pak znovu v letech 1999, 2006 a 2013. Západní státy volby opakovaně označovaly za netransparentní a zmanipulované. Naposledy tádžické úřady odejmuly akreditaci šesti novinářům Rádia Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL), podle redakce kvůli zprávě o prezidentově dceři Ruchšoně Rachmonové a jejím jmenování do vysoké funkce na ministerstvu zahraničí. Reportéři rádia dnes přišli na tiskovou konferenci na Hrad, protože se ale uskutečnila bez dotazů, otázku Rachmonovi položit nemohli.