Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko o víkendu uklízelo 65 tisíc dobrovolníků. Posbíralo se 1600 tun odpadu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: www.nfpk.cz

Praha - Po celé zemi se dnes uskutečnila akce s názvem Ukliďme svět, ukliďme Česko, kterou organizoval Český svaz ochránců přírody a spolek Ekosmák. Cílem projektu je nejen zlepšit životní prostředí Česka, ale i motivovat lidi k nevytváření nových skládek a nového nepořádku.

Letos se do akce zapojilo 65 tisíc dobrovolníků. Organizátoři však doufali, že toto číslo bude ještě vyšší, hovořili dokonce o 100 tisících Lidé na 1570 místech ale posbírali rekordních 1600 tun odpadu. ČTK o tom informoval Radek Janoušek ze spolku Ekosmák.

„Pod taktovou Českého svazu ochránců přírody probíhá už dlouhá léta také podzimní vlna úklidů. Na tuto tradici chceme navázat i v rámci nové spolupráce se Spolkem Ekosmák. Sto tisíc dobrovolníků tak pořád není mimo naše možnosti," uvedl koordinátorka projektu za ČSOP Kateřina Landová.

Ruku k dílu přidali třeba i ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), který převzal nad celou kampaní záštitu. Ráno měl uklízet odpadky v Terezínské kotlině v Litoměřicích. Do akce se zapojili i diplomaté a zaměstnanci slovinského, kazachstánského nebo amerického velvyslanectví.

V předchozích letech se konaly dvě oddělené úklidové akcie, a to Ukliďme svět, pořádaný ochránci přírody, a Ukliďme Česko, organizované Ekosmákem. Loni se obou akcí zúčastnilo dohromady 52.000 lidí, z toho 63 procent jich bylo mladších 18 let.

Organizátoři ale upozorňují na to, že podobné aktivity nemohou vyřešit komplikovaný problém černých skládek na území republiky. Aby bylo možné se jich nadobro zbavit, musela by se prý změnil legislativa.

Témata:  skládka odpad a popelnice

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy