Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V České Lípě v noci spadl vánoční strom

Vánoce
Vánoce
Foto: Pixmac

Česká Lípa - Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem a varovali města, aby řádně ukotvila vánoční stromy na náměstích. Česká Lípa už o něj včera večer přišla. Naštěstí se nikomu nic nestalo.

"Místo jsme zajistili a předali městu," uvedl operační důstojník hasičů Bohdan Marek. Strom spadl po 21:30. "Okolnosti pádu prověřujeme," uvedla mluvčí policie Dagmar Sochorová. Podle prvotního zjištění policie nezjistila žádné pochybení.

Radnice původně předpokládala, že bude nutné v městských lesích vybrat nový vánoční strom. "Po odborném posouzení se však ukázalo, že strom není poškozen a po zkrácení kmene bude možné smrk znovu instalovat. Po důkladném zkontrolování ozdob a funkčnosti světelných řetězů bude opět sloužit k příjemné vánoční atmosféře českolipského náměstí," řekla mluvčí českolipské radnice Monika Bayerová. Smrk byl ověšen ozdobami v barvách bílé, zlaté a červené. "Většina ozdob i hvězda překvapivě vydržela," dodala mluvčí.

Popadané stromy způsobily v Libereckém kraji i výpadky proudu. "Ráno byly tři poruchy na vysokém napětí a další na nízkém napětí," uvedla mluvčí ČEZ pro severní Čechy Soňa Holingerová. Poruchy musejí energetici řešit na Českolipsku, Českodubsku, Frýdlantsku Tanvaldsku a Semilsku.

Předpověď na dnešek:Zpočátku zataženo až oblačno, místy sněhové přeháňky nebo sněžení, na jihozápadě sněžení četnější. V polohách pod 300 m zpočátku místy i občasný déšť nebo déšť se sněhem. Postupně od severu proměnlivá oblačnost a jen ojediněle sněhové přeháňky. Nejvyšší denní teploty 1 až 5 °C, během odpoledne ochlazování, v 1000 m na horách kolem -1 °C. Silný severozápadní vítr 8 až 12 m/s s nárazy kolem 20 m/s (70 km/h), na horách kolem 30 m/s (110 km/h), bude během dne od západu slábnout na mírný 2 až 6 m/s. Na horách zpočátku místy tvorba sněhových jazyků nebo závějí, informuje chmi.cz.

Předpověď na sobotu:Skoro jasno až polojasno, na severovýchodě při zvětšené oblačnosti ojediněle sněhové přeháňky. Nejnižší noční teploty -2 až -6 °C, při sněhové pokrývce kolem -8 °C. Nejvyšší denní teploty -1 až +3 °C. Slabý severozápadní až západní vítr 1 až 4 m/s.

Předpověď na neděli:Oblačno až polojasno, přechodně až zataženo a ojediněle slabé sněžení. Nejnižší noční teploty -3 až -7 °C, při sněhové pokrývce kolem -10 °C. Nejvyšší denní teploty -2 až +2 °C. Slabý proměnlivý vítr do 4 m/s.

Témata:  Vánoční strom vichřice počasí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy