Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda se postaví neutrálně k úpravě vysílání vojáků do misí

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Army.cz

Praha - Vláda se zřejmě neutrálně postaví k ústavní novele, která by rozšířila právo kabinetu rozhodnout o vyslání vojáků do zahraničí bez souhlasu obou komor parlamentu.

Úpravu podle předběžného stanoviska pro pondělní zasedání ministři věcně podpoří, měli by ale upozornit na to, že ke změnám ústavy by se mělo přistupovat výjimečně. Předlohu přitom podepsali vedle hlavní navrhovatelky Jany Černochové (ODS) i ministr obrany Martin Stropnický (ANO) a předseda Sněmovny Jan Hamáček z koaliční ČSSD.

Vláda by podle předlohy mohla rozhodnout o vyslání vojáků například k záchraně českých občanů v zahraničí v případě jejich ohrožení. Zmírnění podmínek by usnadnilo třeba taky vyslání jednotek armády do misí v rámci takzvaných sil velmi rychlé reakce Severoatlantické aliance.

Kabinet by měl uvést, že novele by měl předcházet důkladný rozbor nynějšího stavu. Na jeho základě by měla podle podkladů vzniknout vládní návrh úpravy.

"Navrhovaná úprava umožní státu být lépe připraven reagovat na krizové situace, které z důvodu zásadní změny bezpečnostního prostředí ve světě v posledních několika letech mohou přijít velice nečekaně," stojí v důvodové zprávě ústavní novely, kterou podepsali i zástupci TOP 09 a Úsvitu. Hamáček i Stropnický s poukazem na poměrně širokou podporu před časem uvedli, že by mohla projít schvalováním hladce.

Témata:  vláda Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 14:04

Hackeři zaútočili na ČTK. Na webu zveřejnili dvě smyšlené zprávy

Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem hackerského útoku. Na stránkách se objevily smyšlené texty o údajném atentátu na nově zvoleného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. Případem se zabývají příslušné úřady.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy