Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Koalice se dohodla na společném postoji k rozpočtu

Poslanecká sněmovna
Poslanecká sněmovna
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vládní strany se dnes dohodly na společném postoji k většině pozměňovacích návrhů ke státnímu rozpočtu pro příští rok. Novinářům to ve Sněmovně řekl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Součástí dohody by podle něj mělo být i zvýšení platů vysokoškolských učitelů. Opoziční strany oznámily, že pro rozpočet jako celek hlasovat nebudou, podporují ale pozměňovací návrhy, které by změnily určení některých peněz, které stát v příštím roce vydá. Poslanci už dříve v prvním čtení schválili, že stát bude příští rok hospodařit s deficitem 60 miliard korun.

"Zbylo několik málo neshod nebo kontroverzí, ale většina se nám odsouhlasila, takže předpokládám, že bude poměrně velká koaliční shoda na finálním znění (rozpočtu)," zhodnotil Bělobrádek výsledek ranního jednání koalice. Předpokládá, že mezi schválenými návrhy bude i poskytnutí dodatečných 100 milionů korun pro vysokoškolské pedagogy.

TOP 09 navrhuje změnit strukturu výdajů v některých rozpočtových kapitolách. Odmítá například dát 227 milionů korun na nové zaměstnance ministerstva práce a místo toho chce tyto peníze použít pro platy pracovníků v sociálních službách.

Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová také navrhla snížit cestovní výdaje kanceláře prezidenta republiky o 945.000 korun nebo dokonce o 1,5 milionu korun. Tyto peníze chce místo toho použít na protidrogovou prevenci. Omezení cestovních výdajů navrhuje TOP 09 jako výraz nesouhlasu s politikou prezidenta Miloše Zemana. Adamová ale zdůraznila, že návrh nesouvisí se současným děním kolem Jindřicha Forejta, který dnes rezignoval na místo šéfa hradního protokolu.

Poslanci KSČM na tiskové konferenci oznámili, že rozpočet jako celek nepodpoří.

Stejný postoj má i Úsvit. "Česká ekonomika roste od roku 2014. Loni zaznamenala růst dokonce 4,5 procenta a příští rok se plánuje 2,4 procenta. Opravdu už si nelze představit lepší hospodářské podmínky pro vyrovnání státního hospodaření," řekl místopředseda poslaneckého klubu Martin Lank.

Úsvit také navrhuje změny v rozpočtových kapitolách. Chce zvýšit platy příslušníků bezpečnostních sborů a sociálních pracovníků, naopak chce omezit podporu nevládních organizací.

Témata:  státní rozpočet Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vláda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy