Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pojišťovny při uzavírání smluv nevyžadují bleskosvody

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: prklinika.cz **www.prklinika.cz**

Praha - Pojišťovny při uzavírání pojistných smluv u nemovitostí nevyžadují, aby byly chráněny bleskosvodem. V Česku totiž nemusejí mít bleskosvody nainstalovány plošně všechny budovy.

Tuto povinnost ale mají zejména ty budovy, kde existuje reálné ohrožení a kde by blesk mohl ohrozit zdraví osob nebo způsobit značné majetkové škody. Pojišťovny, které ČTK oslovila, letos proplácely za škody způsobené bleskem desítky milionů korun. Bleskosvody chrání budovy před požárem v Praze 240 let.

"Při uzavření pojistné smlouvy hromosvod nevyžadujeme. Ale v případě, že nastane škodná událost, má pojišťovna právo zjistit, zda pojištěný splnil svoje povinnosti dané zákonem nebo jinou platnou vyhláškou. Pokud byla budova zkolaudována stavebním úřadem bez hromosvodu, pak jej pojišťovna nepožaduje," uvedl mluvčí Kooperativa pojišťovny Milan Káňa.

Pokud ale byla budova zkolaudována s bleskosvodem, je nezbytné, aby plnil svou funkci. Podle Káni pojišťovna v takovém případě vyžaduje zprávu o revizi bleskosvodu. "Pokud je povinné mít na budově hromosvod, je potřeba provádět předepsané revize," dodal. V případě, že pojištěný povinnost nesplní, má pojišťovna právo snížit mu pojistné plnění.

"Pokud uhodí do domu bez hromosvodu blesk, škodu vyplatíme. Při uzavření pojistné smlouvy v tuto chvíli nepřihlížíme k tomu, zda má budova hromosvod," doplnila mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková.

Témata:  pojišťovny domy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy