Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vildumetzová (ANO) se stala novou šéfkou Asociace krajů

Jana Vildumetzová
Jana Vildumetzová
Foto: Facebook

Praha - Předsedkyní Asociace krajů ČR zvolili dnes hejtmani Janu Vildumetzovou (ANO). Karlovarská hejtmanka nahradí v čele asociace Michala Haška (ČSSD), který v nedávných krajských volbách neuhájil svou pozici v Jihomoravském kraji. ČTK potvrdili volbu Vildumetzové hejtmani z uzavřeného jednání v Praze. Prvním místopředsedou se stal Jiří Zimola (ČSSD), podle kterého se hejtmani nedohodli na rotaci funkce, takže znovu budou volit vedení za dva roky.

O pozici předsedy měl vedle Vildumetzové zájem i Zimola, ve středu ale ČTK řekl, že od nikoho nevyžadoval případnou podporu. Hnutí ANO má v asociaci šest zástupců, o jednoho víc než sociální demokraté. Rozhodující slovo tak měli hejtmani ostatních stran Oldřich Bubeníček (KSČM), Jiří Čunek (KDU-ČSL) a Martin Půta (STAN), který se chtěl rozhodnout až dnes v Praze podle koncepce, s níž kandidáti přijdou.

Zimola ČTK potvrdil, že se stal prvním místopředsedou. "Postupujeme podle platných stanov, takže volební období je dva roky. Jiná rotace nebyla podpořena," uvedl. Půta přišel dříve s návrhem, aby se šéf asociace měnil každý rok, Zimola si uměl představit i poloviční interval.

Asociace sdružuje všechny kraje v ČR a jejím úkolem je hájit a prosazovat jejich společné zájmy. Pomáhá taky se vzděláváním krajských zastupitelů a je krajům nápomocna při jejich zahraničních aktivitách. Asociaci dosud vedli jen Evžen Tošenovský (ODS) a posledních osm let Hašek. Kvůli jeho dominanci hovořili někteří nově zvolení hejtmani o nutnosti odpolitizovat funkci předsedy.

Témata:  hejtmani Jana Vildumetzová

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy