Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud smetl žalobu exšéfa protikorupční policie. Bradáčová se omlouvat nemusí

Lenka Bradáčová, od 30. července 2012 vrchní státní zástupkyně v Praze.
Lenka Bradáčová, od 30. července 2012 vrchní státní zástupkyně v Praze.
Foto: Reprofoto TV Nova

Praha - Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová se nemusí omlouvat exřediteli protikorupční policie Tomáši Martincovi. Soud jeho žalobu nepravomocně zamítl s tím, že měl žalovat Vrchní státní zastupitelství v Praze.

Bývalý policista požadoval vedle omluvy také 200 tisíc korun za zásah do osobnostních práv.

Soudkyně Otília Hrehová konstatovala, že Martinec v prvé řadě vůbec neměl žalovat Bradáčovou jako soukromou osobu, ale Vrchní státní zastupitelství v Praze, které nese za výroky své šéfky odpovědnost. Mezi sdělením Bradáčové a údajným porušením osobnostních práv Martince navíc nenašla příčinnou souvislost.

Martinec tvrdí, že Bradáčová využila svého vlivu a odstartovala proti němu mediální kampaň. V březnu 2013 řekla moderátorovi po interview v rádiu, že protikorupční policie na ni "vyrobila" kauzu podjatosti při šetření zakázky údajně spojené s jejím manželem.

Později vyšlo najevo, že Martinec se předtím s Bradáčovou sešel a sdělil jí, že její manžel, s nímž v té době už nežila, figuruje v jedné z kauz. Podle pozdějších závěrů kontroly policejního prezidia se tím nedopustil trestného činu ani přestupku, postupoval však nestandardně.

Bradáčová dnes na dotaz ČTK uvedla, že soud rozhodl na základě důkazů. "Další jednání pana Vyvadila ani Martince nestojí za žádný komentář," doplnila Bradáčová. Podle dnešního rozhodnutí jí má bývalý policista zaplatit náklady vynaložené na soudní řízení.

Témata:  Lenka Bradáčová Tomáš Martinec

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy