Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman přivítal na Hradě vídeňského primátora, před lety měli spor kvůli sudetským Němcům

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Do Prahy dnes přicestoval vídeňský primátor Michael Häupl. Nejprve ho přijal premiér Bohuslav Sobotka v Kramářově vile, později pak na Hradě prezident Miloš Zeman.

Zeman před uzavřeným jednáním Häupla německy srdečně vítal a vyjadřoval potěšení nad tím, že se mohou znovu setkat. V minulosti se viděli například v roce 2013, kdy byl Zeman na státní návštěvě Rakouska.

Přes srdečné uvítání oba politiky rozděluje řada otázek. Zatímco Zeman veřejně podporoval kandidáta Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Norberta Hofera, Häupl se postavil za Alexandera Van der Bellena, který nakonec v hlasování zvítězil.

Häupl, který je v čele rakouské metropole už od roku 1994, Zemana ještě v době jeho premiérství ostře kritizoval. V roce 2002 v týdeníku Profil o Zemanovi řekl "s tímto pánem bych nerad měl cokoli společného". Tehdejší konflikt se týkal sudetských Němců, o nichž Zeman mluvil jako o zrádcích a o Hitlerově páté koloně.

Témata:  Miloš Zeman Rakousko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy