Praha – Řada restaurací varovala, že kvůli zavedení elektronické evidence tržeb, která funguje od 1. prosince, bude muset zavřít. Jak vyplývá z dat společnosti CRIF, v listopadu přerušilo činnost 2168 podnikatelů v pohostinství, 1697 naopak živnost založilo. V obou případech je to téměř dvakrát více, než činí měsíční průměr za poslední dva roky.
Za sedm prosincových dnů bylo přerušeno dalších 1528 živností a 65 jich vzniklo. Prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek ve středu ČTK řekl, že činnost ukončí 15 až 20 procent restaurací. „Důvodem není jen zavedení EET, ale další regulace, které již několik let na pohostinství dopadají. Konkrétně můžeme zmínit například zákon o potravinách, povinnost značení alergenů, připravovanou regulaci cen nealkoholických nápojů, zákaz kouření a podobně," uvedl s tím, že řada dalších bude naopak vznikat.
A jeho slova potvrzují i statistiky. „Počet přerušených a nově založených živností týkajících se hostinské činnosti začal růst už v září, ale prudce se zvýšil především v říjnu a v listopadu," informoval vedoucí datového oddělení CRIF - Czech Credit Bureau Jan Cikler.
Podle živnostenského rejstříku od začátku září do 7. prosince vzniklo v hostinské činnosti 3599 živností, 1546 jich bylo ukončeno a 6209 přerušeno. Od září se tak počet aktivních živností v sektoru snížil o 4156. "Počet živností se v pohostinství snižuje dlouhodobě. Proti dvacetiměsíčnímu průměru mezi lednem 2015 a srpnem 2016 se však rychlost jejich úbytku od září zvýšila o celou čtvrtinu," dodal Cikler.
S podnikáním přestali zejména malí živnostníci. Na 71 procent živností ukončených od září v pohostinství provozovaly fyzické osoby podnikající dle živnostenského zákona nezapsané v obchodním rejstříku, tedy zjednodušeně živnostníci. Téměř pětinu ukončených živností provozovaly společnosti s ručením omezeným. Více než polovinu ukončených živností provozovaly subjekty bez obratu (52 procent), další pětinu subjekty s obratem do půl milionu korun (22 procent) a desetinu subjekty s ročním obratem do milionu korun. Více než tři čtvrtiny neměly zaměstnance nebo u nich nelze počet zaměstnanců zjistit. Téměř čtvrtina zaměstnávala jednoho až pět lidí a pět procent zaměstnávalo více než pět lidí.
Mezi subjekty, které svoji živnost neukončily, ale pouze přerušily, tvoří živnostníci 87 procent a společnosti s ručením omezeným sedm procent. Od září vzniklo celkem 3599 nových živností. Na 47 procent z nich si zařídili živnostníci, dalších 45 procent zakládaly společnosti s ručením omezeným.
Do EET je zapojeno podle daňového identifikačního čísla (DIČ) víc než 39.750 podnikatelů. Restauratéři a hoteliéři odeslali podle Finanční správy do systému EET do dnešních 18:30, tedy za necelých osm dní fungování evidence, zhruba 20,9 milionu účtenek. První vlna EET se týká asi 40.000 podnikatelů, odhaduje Finanční správa.
Témata: elektronická evidence tržeb, živnostníci, restaurace
Související
1. ledna 2023 8:20
21. prosince 2022 10:51
16. prosince 2022 15:38
14. prosince 2022 12:23
14. prosince 2022 9:19
7. prosince 2022 11:14