reklama

Po skončení schůzky o jednání informoval Andrej Babiš. Zemana prý o setkání požádal v první řadě proto, aby mu mohl popřát hezké svátky. Na schůzce ale jednali i o aktuálních politických tématech, mimo jiné o hospodaření státu.

„(Prezident) samozřejmě má radost, že rozpočet bude přebytkový, že dluh jde dolů. Vytknul mi znovu ty investice, ale já jsem mu řekl, že já jako ministr financí jsem sehnal peníze na všechny investice. Teď je to hlavně na těch resortech i na čerpání evropských fondů. A samozřejmě i příprava zabere nějaký čas," řekl Babiš.

Podle ministra financí se v minulosti zanedbala příprava investičních projektů, a proto je nyní není možné ihned realizovat. „Přestalo se v roce 2010 vykupovat i projektovat, to představuje ten hlavní problém," řekl.

O rozpočtu mluvil Zeman ve středu i v Poslanecké sněmovně. Při té příležitosti neopomněl přidat jeden bonmot. „Před téměř čtyřmi roky jsem se dopustil jisté neprozřetelnosti. Při projednávání programového prohlášení nové vlády jsem řekl, že pokud se ministru financí s takovým objemem plánovaných rozpočtových výdajů podaří dosáhnout vyrovnaného rozpočtu, navrhnu ho na Nobelovu cenu za ekonomii. Ještě je prosinec. Těch 55 miliard vykazovaného rozpočtového přebytku se může rozplynout. Počkáme si na leden. Ale kdyby se nerozplynuly, již dnes vám sděluji, že pátrám po adrese Nobelovského výboru," slíbil Miloš Zeman.

Řeč podle Babiše přišla i na nedávný Zemanův telefonát se zvoleným americkým prezidentem Donaldem Trumpem a pozvání pro českou hlavu státu do Bílého domu. Zabývali se rovněž evropskými otázkami. Podle serveru Novinky.cz uvedl, že Babiš se Zemanem jednal i o zákonu o střetu zájmů, který výrazně postihne právě ministra financí. Babiš prezidentovi zopakoval, že zákon považuje za protiústavní.