Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Japonsko přišlo s novým nápadem, jak ochránit seniory

Důchodci
Důchodci
Foto: Pixabay

Tokio - Rychlé stárnutí populace, se kterým se potýká Japonsko, znamená, že v zemi roste počet lidí s demencí. Úřady ve městě Ikuma už ale přišly s řešením. Na nehty u rukou a nohou nemocným seniorům lepí drobné nálepky s QR kódem nesoucím mimo jiné jedinečné osobní číslo.

Kódy lze v případě potřeby naskenovat a zjistit tak totožnost dané osoby, napsala agentura AFP s odvoláním na sociální orgány města. Nálepky na nehtu vydrží průměrně dva týdny. Mohou přijít do styku s vodou.

Nálepka, kterou vyvinula jedna místní společnost, měří zhruba jeden centimetr. Zájemci ji mohou dostat zdarma. "Velkou výhodou je, že jde nalepit na nehet. Sice už existují nálepky, které se dávají na oblečení nebo boty, ale ty pacienti s demencí nemají vždycky na sobě," řekl jeden ze sociálních pracovníků.

Minulý měsíc japonská policie začala nabízet slevu na nudle v místních restauracích starým občanům za to, že odevzdají svůj řidičský průkaz. Tento krok je důsledkem rostoucího počtu vážných dopravních nehod, na nichž se podíleli právě senioři.

Témata:  Japonsko senioři

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy