Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak o Vánocích mlsat a nepřibrat? Trendem je raw cukroví. Recepty

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Vánoce bez cukroví si lze asi jen těžko představit, můžete ale mlsat i zdravě. Letos je hitem takzvané "raw cukroví", tedy nepečené. Neobsahuje lepek, bílý cukr ani nezdravé tuky a je bohaté na řadu cenných vitaminů.

Příprava raw pokrmů spočívá v použití tepelně neupravených surovin. Cukroví je plné ořechů, semínek a sušeného ovoce, které organismu dodají řadu vitaminů, enzymů a živin.

Vyznavači vánoční klasiky se přitom nemusí vzdát ani tradičních rohlíčků, vosích hnízd, perníčků a plněných ořechů. A vánoční stůl obohatí o nové barevné variance, vůně a tvary. Receptů je nepřeberné množství a příprava není podle odborníků složitá. "Nejčastěji si těsto připravíte rozmixováním ořechů a semínek, vznikne tak lepkavá hmota, kterou osladíte oblíbeným přírodním sladidlem - medem, datlemi či agáve nebo jiným sirupem," popsala Zuzka Lužná z loveofraw.cz.

"Jedním z našich nejoblíbenějších je jednoduché těsto složené se sušených datlí, strouhaného kokosu a koření, eventuálně ochucené o kakao či karob," uvedl autor knih o raw stravě Martin Třešňák, který pro zájemce pořádá kurzy s názvem Vařit či nevařit? Zájem je velký a hlásí se na ně lidé různých věkových kategorií.

Perníčky:

* 1 hrnek sušených datlí bez pecek

* 1 hrnek kokosové mouky

* 1,5 čajové lžičky perníkového koření

Sušené datle propláchneme a umeleme na kaši, přidáme kokosovou mouku a perníkové koření, těsto dobře propracujeme. Z těsta uválíme asi půl centimetru silnou placku a vykrajujeme různé tvary, které sušíme v sušičce dvanáct hodin. Hotové perníčky můžeme nechat jen tak nebo je ozdobíme.

Ořechové rohlíčky:

* 150 - 250 gramů vlašských ořechů

* 100 gramů zlatého lněného semínka (nenamočeného)

* 2 - 4 polévkové lžíce agáve, medu či jiného sladidla

* 100 gramů strouhaného kokosu - na obalení rohlíčků

V mixéru rozmixujeme oříšky se zlatým lněným semínkem, co nejvíce na jemno. Vzniklou směs vložíme na vál nebo do mísy a přidáme med a vytvarujeme těsto. Z těsta následně vytvoříme rohlíčky. Dále v mixéru rozmixujeme strouhaný kokos a v něm pak ještě rohlíčky obalíme.

Témata:  Vánoce vaření recepty

Související

Aktuálně se děje

4:00

Předpověď počasí do víkendu. Jak bude na konci dubna a na prvního máje?

Příjemné jarní počasí můžete očekávat od právě začínajícího týdne na přelomu dubna a května. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Nejvyšší teploty vystoupají přes 20 stupňů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy