Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš vrací úder ČSSD: Daňové změny vyženou z Česka úspěšné firmy, lidé přijdou o práci

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš (ANO) kritizuje daňové změny, které plánuje ČSSD. Podle jeho slov by z Česka vyhnaly úspěšné lidi a firmy. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nepochodil ani u KDU-ČSL.

ČSSD v posledních dnech hovoří o zavedení progresivní či sektorové daně. Babiš je proti. "ČSSD nám chce zavádět rozpočtově nezodpovědný stát. Rozdávat sociální dávky všem a navyšováním daní z Česka vyhnat úspěšné lidi a firmy, které dávají lidem práci," napsal ministr v textové zprávě.

Sociální demokraté hovoří také o tom, že kvůli srovnání nerovností by měli bohatší platit vyšší daně, lidé s nízkými a průměrnými příjmy by měli naopak mít odvody nižší. "Takové nápady ČSSD já za sociálně odpovědné nepovažuji, je to jenom bezhlavé plýtvání veřejnými penězi a kupování si hlasů voličů," uvedl předseda hnutí ANO.

Sociální demokracie považuje ANO za svého hlavního soupeře. "Nechápu, proč mě a hnutí ANO pan Sobotka pořád kritizuje. Naše vláda je rozpočtově nejúspěšnější ze všech polistopadových vlád," uzavřel Babiš.

K plánům ČSSD jsou skeptičtí i lidovci. "Máme vlastní program a ten budeme prosazovat. V současné koalici k takovým změnám už nedojde," uvedl šéf koaličních lidovců Pavel Bělobrádek. Připomněl, že KDU-ČSL má ve svém programu společné zdanění manželů. "To má smysl při existenci alespoň dvou daňových pásem. Podporujeme navýšení slevy na dani pro pracující rodiče až do daňových bonusů," dodal.

Témata:  Andrej Babiš Bohuslav Sobotka daně

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy