Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministr zdravotnictví chce znovu předložit pravidelnou valorizaci plateb za státní pojištěnce

Miloslav Ludvík
Miloslav Ludvík
Foto: ludvikmiloslav.cz

Praha - Nový ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) hodlá návrh na pravidelnou valorizaci plateb za státní pojištěnce předložit v lednu, a to i bez souhlasu ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Pravidelná valorizace by odstranila každoroční rozhodování vlády o platbách za státní pojištěnce. Babiš s opatřením nesouhlasí, vláda projednávání návrhu přerušila koncem srpna.

Ludvík dnes v Otázkách Václava Moravce připomněl, že pravidelná valorizace plateb za státní pojištěnce je v koaliční smlouvě. "Nevidím důvod, proč by to Andrej Babiš neměl podpořit," řekl.

"Andrej Babiš musí říct, jestli chce, aby stát podporoval z daní, z toho co vybere, zdravotnictví, nebo jestli chce říct to, že si to budou platit lidé sami," dodal.

Návrh pravidelné valorizace by mohl mít ve Sněmovně šanci i bez hlasů koaličního hnutí ANO. V diskusi v ČT ho podpořil bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) i stínová ministryně zdravotnictví Soňa Marková (KSČM).

Témata:  Miloslav Ludvík zdravotní pojištění Andrej Babiš

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy