Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EET v Česku? Podporuje ho 58 procent Čechů, podnikatelé ale stále mají obavy

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Podle průzkumu agentury Median má zavedení elektronické evidence tržeb (EET) v Česku podporu 58 procent lidí. Likvidační dopad čeká 14 procent podnikatelů a většína dalších (59 procent) se obává, že nová povinnost povede ke zneužívání informací o firmách politiky a Finanční správou.

Ze 616 dotazovaných podnikatelů a živnostníků 49 procent uvedlo, že na jejich podnikání bude mít evidence tržeb negativní vliv. Pětina nepředpokládá žádné dopady a pozitivní vliv očekává desetina účastníků průzkumu. O zdražení služeb nejčastěji mluvili podnikatelé z oblasti stravování, ubytování a řemesel a podnikatelé s obratem do půl milionu korun.

Z podnikatelů 55 procent věří, že nový systém povede k vyššímu výběru daní. Celkem 52 procent má ale obavy, že nová povinnost podnikatelské prostředí nenarovná. Skoro dvě třetiny podnikatelů mezi hlavní zdroje obav z EET zařadily nárůst administrativy.

Zavedení EET v jejich oboru se nejméně bojí podnikatelé v oblasti poradenství, informačních technologií a finančních služeb. Největší obavy naopak mají řemeslníci a stavebníci, kterých se zatím elektronická evidence netýká. V 15 procentech dokonce mluví o možném konci živnosti, uvedla Česká televize.

Z lidí, kterých mezi 7. a 10. prosincem Median vyzpovídal 904, podporuje zavedení evidence tržeb 90 procent mezi voliči ANO a mírná většina podporovatelů KSČM. Na otázku, zda znají podnik, který kvůli EET skončil, odpovědělo kladně 18 procent lidí. Zdražení zaregistrovalo 31 procent respondentů.

Témata:  elektronická evidence tržeb průzkumy podnikatelé

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:36

Langšádlová končí ve vládě. TOP 09 oznámila, že podá demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy