Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prodejci na vánočních trzích porušují předpisy, varuje ČOI

Prahu ovládli Mikuláši, čerti a andělé
Prahu ovládli Mikuláši, čerti a andělé
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vánoce jsou v českých končinách neodmyslitelně spjaty se sezónními trhy, na nichž mohou návštěvníci po celé republice zakoupit řadu pochutin, nápojů či drobných suvenýrů a dárků. To s sebou přináší i řadu kontrol ze strany České obchodní inspekce, která i letos odhalila velké množství případů, v nichž došlo k porušení předpisů. Vyplývá to z dílčích výsledků, které má server EuroZprávy.cz k dispozici.

Zatímco Češi se chystají na Vánoce a takřka na poslední chvíli nakupují dárky či si jen užívají předvánoční atmésféry, inspektoři České obchodní inspekce mají plné ruce práce. Vyráží do ulic mezi stánkaře a zjišťují, zda nedošlo k porušení některého z platných předpisů.

Z dílčích výsledků, které má server EuroZprávy.cz k dispozici, vyplývá, že ačkoliv je vánoční sezóna teprve na začátku, řada prodejců a stánkařů má už nyní nedostatky. Podle informací serveru EuroZprávy.cz je to zhruba třetina z celkového počtu prodejců, kteří byli podrobeni kontrole v rámci zákona o ochraně spotřebitele.

"Zatím bylo provedeno víc než 200 kontrol a zhruba jedna třetina se zjištěním porušení právních předpisů," uvedl pro EuroZprávy.cz tiskový mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich. Podle něj se nejčastěji jedná o neseznámení spotřebitele s cenou, nedodržení deklarované míry podávaného nápoje, případně nesprávné účtování. 

Ačkoliv se zatím jedná o předběžná čísla za celou Českou republiku, už nyní lze předpokládat, že kontroly ve výsledku dopadnou podobně jako loni. V průběhu kontrolní akce zaměřené na prodej vánočního sortimentu během loňské zimy byly při 945 kontrolách zjištěny nedostatky rovněž ve třetině z nich.

Loňské Vánoce přinesly pokuty za statisíce

Prodejce od nedodržování předpisů v rámci zákona o ochraně spotřebitele neodradí ani pokuty, které inspektoři rozdali během loňské sezóny. Tehdy udělili na základě zjištěných porušení obecně závazných právních předpisů celkem 172 pokut v celkové hodnotě 282 000 korun.

Z celkového počtu 945 kontrol bylo zjištěno porušení právních předpisů při 277 kontrolách, tedy ve třetině případů. Z tohoto počtu bylo 102 kontrol zaměřeno na dodržování povinností při prodeji vánočních stromků a nedostatky byly zjištěny při 12 kontrolách, kontrol prodejců vánočních kaprů bylo celkem 195 a porušení předpisů bylo zjištěno při 41 kontrolách.

V souvislosti s kontrolami inspektoři v loňské sezóně zjistili rovněž 11 případů porušení povinnosti používat při prodeji výrobků pouze měřidla s platným úředním ověřeníma byly také vydány zákazy prodeje na 2734 kusů výrobků v celkové hodnotě 253 054 korun, které nesplňovaly podmínky pro uvedení na trh. Celkové výsledky za letošní rok mohou přinést obdobná čísla, známy ale budou až počátkem příštího roku.

Inspektoři se zaměřují i na padělky

V rámci předvánočních kontrol se inspektoři zaměřují také na padělky značkových výrobků, které monitorují celoročně. Ve třetím čtvrtletí se podle údajů České obchodní inspekce uskutečnilo 346 kontrol, při kterých inspektoři zajistili více než 10 tisíc kusů padělků v hodnotě originálů za více než 28 miliónů korun. 

Mezi zajištěnými výrobky převažovaly ochranné známky značek Michael Kors, Adidas, Minions a Nike. Mezi zabavenými výrobky se objevily i audio a video výrobky, textil, obuv a hračky. Inspektoři provedli ve třetím čtvrtletí celkem 346 kontrol, při nichž došlo k porušení zákona o ochraně spotřebitele ve 261 případech.

Témata:  ČOI (Česká obchodní inspekce) Vánoce

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy