Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slavní vědci zřejmě budou radit státu s budoucností českého výzkumu

Zdravotnictví, ilustrační fotografie
Zdravotnictví, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Úřad vicepremiéra pro výzkum Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) připravuje zatím neformální zahraniční radu složenou z několika renomovaných českých i zahraničních vědců. Ta má radit státu s budoucností českého výzkumu.

Seznam členů rady zatím není uzavřený, předběžně už ale přislíbili účast například chemik Josef Michl, plastický chirurg Bohdan Pomahač nebo německý biolog Peter Gruss. Někteří by se s vicepremiérem měli setkat již ve čtvrtek. Jednat budou o postavení české vědy ve světě a mají doporučit, jak posílit mezinárodní spolupráci.

O členství v radě podle Bělobrádka projevil zájem také ekonom Jakub Kastl z Pricetonské univerzity, lékař Karel Pacák, který v americkém Národním institutu zdraví vede prestižní oddělení zaměřené na vzácné neuroendokrinní nádory, a také Peter Gruss, bývalý prezident Společnosti Maxe Plancka. Na seznamu je rovněž italský ekonom Pier Luigi Sacco z milánské univerzity, chemik Dalibor Sameš z Columbijské univerzity a tchajwanský vědec Ding-Ming Wang.

Bělobrádek také prozradil více o tom, jak by měl být tento orgán složen. „V radě budou lidé, kteří jsou zvenčí a kteří znají náš systém, nejlépe Češi působící v zahraničí. Je tam například profesor Jiří Přibáň z univerzity v Cardiffu nebo profesor Pomahač. Zároveň tam chceme mít jednoho dva zahraniční vědce," uvedl.

Rada by podle něj měla být několikačlenným orgánem, kterému by vládní úřad pro výzkum a Rada pro výzkum, vývoj a inovace každoročně představovaly své plány a vědci by se k nim vyjadřovali. „Myslím si, že očekávání jsou spíše doporučující v tom smyslu, že nám budou určité věci komentovat a oponovat a sami budou eventuálně přicházet s tím, co si myslí, že je dobré," vysvětlil Bělobrádek.

Členství v radě bude pravděpodobně čestné. „Nepředpokládáme, že by jezdili jednou za měsíc, minimálně však jednou za rok. V dnešní době je komunikace různá, jsou to nesmírně vytížení vědci," doplnil.

Osobnosti by kromě směřování českého výzkumu měly diskutovat i o způsobu hodnocení vědy a nové metodice hodnocení. Jako podklad už obdržely aktuální dokumenty tuzemského výzkumu, mimo jiné dokončovanou metodiku hodnocení vědeckých výsledků či analýzu stavu výzkumu z roku 2014. Ve čtvrtek se mají s Bělobrádkem potkat na večeři, v pátek už pracovně, v ten den také zasedá vládní vědecká rada.

Pokud by začal platit nový zákon o výzkumu, jehož paragrafové znění se v současnosti připravuje, možná by zahraniční rada spadala pod nové ministerstvo pro vědu. Aby byla poradním orgánem ministra. Detaily však nejsou podle Bělobrádka zatím vyjasněné, prozatím prý chce s odborníky o všem popovídat.

Témata:  Pavel Bělobrádek vědci

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy